3D-tekniikalla tulostaa vaikka suklaiset bikinit

Maailmalla 3D-tulostimella on onnistuttu tulostamaan liuta erilaisia esineitä soittimista vaatteisiin. Pisimmälle on menty silloin, kun tulostin on pystynyt tulostamaan itse itsensä. Tällöin tulostin kopioi itsensä osanen kerrallaan.

3D-tulostus on kätevää erityisesti silloin, kun rikkimenneen osasen tilalle tarvitaan uusi.

– Voi olla, että virallisen varaosan ostaminen maksaisi 50 euroa. Tulostamalla hinta voi olla kaksi euroa, sanoo Eero af Heurlin Helsinki Hacklabistä. Helsinki Hacklab on yhteisöllinen työpaja, jossa harrastajat voivat paneutua erilaisiin teknisiin projekteihin.

Jo nyt tavalliselle kuluttajalle on tarjolla 3D-tulostimia. Helsinki Hacklabin 3D-tulostimet ovat kustantaneet noin puolitoista tuhatta euroa, ja ne ovat pitkälti omaa tuotantoa. Teollisuuden käytössä olevat tulostimet ovat monesti askelen edellä kuluttajaversioihin nähden. Hinnoissa on paljon hajontaa.

– Minun tietämykseni mukaan hinnat liikkuvat kymmenestä tuhannesta eurosta sataantuhanteen euroon, kertoo Elmo Mäntynen.

Käyttöesineet lähituotantona

Omien käyttöesineiden tulostaminen 3D:nä olisi periaatteessa mahdollista jo nyt. Internetissä on tarjolla tuhansia malleja erilaisiin esineisiin, eikä kuluttajan tarvitse itse osata mallintaa ja piirtää esineitä tietokoneella.

3D-tulostuksessa materiaalina voi käyttää ainetta, jonka voi sulattaa ja joka jäähtyessään jähmettyy uudelleen. Suosituimpia materiaaleja ovat erilaiset muovit kuten PLA- ja ABS-muovit. Kokeilunhaluiset ovat käyttäneet raaka-aineena myös suklaata.

Mikäli 3D-tulostimet kotikäytössä lisääntyisivät, voisi raaka-aineena käyttää halutessaan esimerkiksi käytettyjä muovipusseja tai vähälle käytölle jääneitä turhia muoviesineitä.

Lue myös:

    Uusimmat