27.5.2003 Toast Skagen eli katkarapuleipä ja chili-limesilli

4 viipaletta vaaleaa paahto- tai muuta leipää
voita tai pöytämargariinia
100 g kuorittuja tai n. 300 kokonaisia katkarapuja
2 - 3 rkl majoneesia
n. 1/2 dl (kevyt) ranskankermaa
3 - 4 rkl hienonnettua tilliä
(mustapippuria)
sitruunalohkoja

1. Jos käytät kokonaisia katkarapuja anna niiden sulaa ja kuori ne. Anna kuorittujen katkarapujen sulaa tai sulata ne nopeasti siivilässä laskemalla hetki kuumaa vettä päälle. Valuta hyvin. Tai käytä tuoreita katkarapuja. Hakkaa katkaravut silpuksi.
2. Paahda leivät ja sipaise voilla tai paista pannulla rapeaksi.
3. Sekoita ranskankerma, majoneesi ja hienonnettu tilli ja katkaravut keskenään. Levitä seos leiville ja koristele tillinokslla ja pienellä sitruunalohkolla. Tarjoa mielellään heti. Voit tarjota leivät myös pieninä kolmioina tai muotilla otettuina pyöreinä leipinä esim. kevään juhlissa. Jos leivät joutuvat odottamaan monta tuntia, leipä sattaa kostua ja päällinen alkaa valua. Toast Skagenin päällykseen voit sekoittaa myös vähän muuta äyriäistä, mätiä tai hienonnettuja herkkusieniä.

Chili-limesilli

1 prk (silliä n. 150 g) matjes-, sipuli- tai muita sillipaloja

1 limen mehu
2 rkl öljyä
ripaus sokeria tarvittaessa
1/2 - 1 punasipuli
1 lime
mietoa chiliä
2-3 oksaa tuoretta korianteria
1. Valuta sillipalat hyvin ja poista suurimmat mausteet.
2. Purista limen mehu ja sekoita se öljyyn. Lisää tarvittaessa vähän sokeria (sillin makeudesta riippuen).
3. Pese lime huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Poista chilistä siemenet niin että chilin puolikas säilyttää muotonsa. Leikkaa vinoiksi viipaleiksi. Viipaloi tai suikaloi puolitettu punasipuli. Silppua korianteria mutta ei kovin pieneksi.
4. Sekoita kaikki aineet varovasti keskenään ja anna maustua 0,5 - 2 tuntia tai yön yli. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera tai yhtenä noutopöydän kalaruokana.


Lue myös:

    Uusimmat