26-vuotias Brittany sai aivoinfarktin – humalaa epäillyt lääkäri ei meinannut ottaa oireita todesta

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Aivoinfarktin tyypillisiä oireita ovat käden ja jalan heikkous. Näistä käsi on merkittävämmin heikentynyt. Katso aivoinfarktille tyyypilliset oireet videolta!

Kolme vuotta sitten Brittany Scheier heräsi keskellä yötä pahoinvointiin. Hän oli saanut aivoinfarktin, mutta ensiavussa 26-vuotiaan naisen epäiltiin vain olevan humaltunut tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Kolme vuotta sitten, vain tunteja ihanien syntymäpäiväjuhlien jälkeen, Brittany Scheier heräsi keskellä yötä. Hän havaitsi voivansa todella pahoin. Nuori nainen ryntäsi kylpyhuoneeseen oksentamaan – ja tajusi pian, ettei kaikki ole kunnossa.

– Yhtäkkiä tajusin, etten voi liikuttaa kehoni oikeaa puolta, Yritin nousta seisomaan, mutten pystynyt. Yritin kurotella tavaroita, en pystynyt, nyt 29-vuotias nainen kuvailee Insiderille.

Kämppäkaveri auttoi ensiapuun, missä lääkärit olettivat Brittanyn olevan humalassa

Brittanyn näkökyky vaikutti huonontuvan, ja hänen näkökenttänsä kaventui. Kämppäkaveri löysi apua huutavan Brittanyn kylpyhuoneesta, ja kantoi tämän autoon.

Ensiavussa odotti kuitenkin yllätys: lääkärit olettivat Brittanyn olevan humalassa, krapulassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

– He kyselivät toistamiseen "käytitkö huumeita? On ok [tunnustaa]", Brittany muistelee.

Brittany. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Luulin, että niitä tapahtuu vain isovanhempieni ikäisille"

Brittany pääsi kerroskuvaukseen vasta viisi tuntia ensiapuun saapumisensa jälkeen. Kävi ilmi, että hän oli saanut aivoinfarktin.

– Se oli sokeeraavaa. Luulin, että niitä tapahtuu vain isovanhempieni ikäisille, Brittany kuvailee.

Brittany uskoo, että olisi mahdollisesti toipunut paremmin, jos diagnoosi ei olisi viivästynyt.

Sai toisen aivoinfarktin

Toinen kauhun hetki tuli vain päiviä myöhemmin: Brittanya oltiin jo kotiuttamassa, kun hänen näkökykynsä alkoi jälleen huonontua. Brittany kärsi hirveästä päänsärystä eikä osannut vastata kysymyksiin.

Brittanyn äiti vaati lääkäreiltä uutta magneettikuvaa. Se paljasti toisen aivohalvauksen, joka oli vakavampi kuin aiempi. Lisäksi infarkti aiheutti hänelle harvinaisen sivuoireen, kiputilan, jota kutsutaan talaamiseksi kivuksi.

– Tässä olen minä, terve 26-vuotias, joka on melkein valmistunut lakiopinnoistaan. Minulla oli työpaikka valmiina ja nautin vain elämästäni. Ja yhtäkkiä mietinkin, kykenenkö toimimaan asianajajana, Brittany kuvailee.

Katso myös: Tunnetko aivoverenvuodon oireet? Oireiden alkaessa on tärkeää soittaa välittömästi hätänumeroon, jotta hoito ei viivästy! Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58

"Koin klassisia aivoinfarktin oireita, muttei se tullut edes mieleeni"

Nyt hän toimii vapaaehtoisena terveysjärjestössä ja haluaa tarinansa avulla levittää tietoa halvausoireista ja aivoinfarkteista myös nuorille naisille.

– Koin klassisia aivoinfarktin oireita, muttei se tullut edes mieleeni, Brittany kuvailee.

"Aivoinfarktini sai minut ennen kaikkea tajuamaan, että elämä on todella lyhyt"

Kuntoutuksen aikana Brittany joutui esimerkiksi opettelemaan uudelleen puhumaan, liikkumaan ja ajamaan autolla. Hänen syvyysnäkönsä oli vaurioitunut, ja liikkeiden koordinoiminen oli vaikeaa.

Silti Brittany kieltäytyi panemasta asianajajaopintojaan tauolle. Hän onnistui paitsi valmistumaan, myös saamaan työn.

Brittany kärsii edelleen lievistä kivuista, eikä näkö ole palautunut aivan entiselleen. Brittany ei kuitenkaan nykyisin ajattele tapahtunutta paljoa.

– Aivoinfarktini sai minut ennen kaikkea tajuamaan, että elämä on todella lyhyt ja se voi päättyä milloin vain. Se motivoi minua olemaan parempi asianajaja ja menestyneempi urallani.

Lue myös:

    Uusimmat