25.8.2003 Kesäkurpitsakeitto ja kesäkurpitsa-limettitahna

1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
3 - 4 pientä kesäkurpitsaa
1 (50 g) Mustapekka-pippurijuusto
0,5 dl tuoretta lipstikkaa tai basilikaa
ripaus suolaa

3 viipaletta ruisleipää
2 rkl voita tai margariinia

1. Halkaise kesäkurpitsat. Kaavi siemenet pois lusikalla ja paloittele kesäkurpitsat.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kasvisliemikuutio ja keitä kesäkurpitsat pehmeiksi.
3. Lisää pippurijuusto paloina ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla tarvittaessa.
4. Leikkaa ruisleipäviipaleet pieniksi kuutioiksi ja paista kuutiot rasvassa paistinpannulla. Ripottele leipäkuutiot keiton pinnalle juuri ennen tarjoamista.

Kesäkurpitsa-limettitahna

Tämä herkullinen tahna sopii korppujen, keksien ja paahtoleipien kanssa tarjottavaksi. Kokeile myös kakun tai tortun täytteeksi.

1 pieni kesäkurpitsa
(2 dl kesäkurpitsa sosetta)
2 limettiä tai sitruunaa
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
50 g voita

1. Kuori ja halkaise kesäkurpitsa, koverra pienellä lusikalla siemenet pois. Paloittele kesäkurpitsa ja kypsennä paloja joko mikrossa tai kattilassa vedessä kannen alla, kunnes palat ovat pehmeitä. Kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta kesäkurpitsat.
2. Pese ja kuivaa limetit. Raasta toisen limetin kuori ja purista limeteistä mehu kesäkurpitsasoseen joukkoon.
3. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita muna-sokeriseos hiukan jäähtyneeseen kesäkurpitsasoseeseen. Kaada seos pienempään kattilaan ja laita pienempi kattila isompaan kattilaan, joka on puolillaan kuumaa vettä (=vesihaude). Nosta vesihaude levylle miedolle lämmölle ja sekoita seosta koko ajan, kunnes seos alkaa saeta. Kaada tahna puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkapissa. Tahna säilyy noin viikon.


Lue myös:

    Uusimmat