Mainos

20 vuotta on kulunut - laman takia riidellään yhä

Noin parinkymmenen vuoden takaiset konkurssit työllistävät yhä lakimiehiä. Konkurssiasiamies Eeva Arko-Kosken mukaan lakimiehet joutuvat selvittelemään vielä kymmeniä 1990-luvun laman konkurssipesiä.

Hänen mukaansa suurimmat yksittäistapaukset koskevat vakuutuskonserni Kansaa ja rakennuskonserni Hakaa. Konkurssipesien selvittelyä ovat viivyttäneet esimerkiksi rikosasiat sekä pitkittyneet oikeudenkäynnit.

– Osa varoista on tulossa näihin pesiin, joten lopullista varainjakoa velkojille ei voida vielä tehdä, Arko-Koski kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa useiden 1990-luvun laman konkurssipesien selvitykset ovat loppusuoralla ja ne saadaan ratkaistua lähivuosien aikana. Normaalisti täysimittaisten konkurssipesien selvittely kestää 2-5 vuotta.

Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi–elokuussa pantiin vireille 1 993 konkurssia, joka on 6,0 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

"Pitäisi nopeasti hoitaa"

Konkurssiasiamiehen mukaan konkurssipesien selvittelyä ei saa aiheettomasti viivyttää.

– Konkurssipesät pitäisi hoitaa nopeasti ja tehokkaasti. Me yritämme täältä Konkurssiasiamiehen toimistosta valvoa, ettei niiden käsittelyä aiheettomasti viivytetä, Arko-Koski tähdentää.

Konkurssiasiamies joutui 1990-luvulla puuttumaan useaan otteeseen konkurssipesien hitaaseen selvittelyyn. Nykyään tilanne on toinen.

– Aika harvoin joudutaan enää puuttumaan. Järjestelmä on nykyään parempi kuin ennen. Konkurssipesien hoitajat joutuvat antamaan vuosiraportin, jossa kerrotaan, missä vaiheessa konkurssipesän selvitys on sekä mikä sitä viivyttää. Raportti toimitetaan velkojille ja Konkurssiasiamiehen toimistoon. Valvonta on nyt helppoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.