Mainos

Mies turhautui Wilma-viestien negatiiviseen sävyyn ja halusi kaataa koko systeemin – jumitti vahingossa koko Salon kaupungin tietoverkon

1:58
Verkkohyökkäysten määrän raju kasvu puhutti viime vuonna.

Salon kaupungin verkkosivujen kaataminen palvelunestohyökkäyksillä toi sakkorangaistuksen nuorelle varsinaissuomalaiselle miehelle. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi tietojärjestelmän häirintään.

Käräjäoikeuden mukaan noin 20-vuotias mies teki useina eri päivinä palvelunestohyökkäyksiä palvelinta vastaan, jolla sijaitsivat Salon kaupungin ja Salon Seudun Koulutuskuntayhtymän verkkosivut. Hyökkäykset tapahtuivat hieman yli kahden kuukauden mittaan vuoden 2016 lopulla ja vuoden 2017 alkupuolella.

Hyökkäysten kohteena koulun Wilma-palvelu

Verkkohyökkäysten vuoksi pääsy Salon kaupungin verkkosivuille estyi. Salon kaupungin ja Salon Seudun Koulutuskuntayhtymän työntekijät eivät pystyneet tekemään työtään, kun tietojärjestelmät eivät toimineet. Muun muassa Salon kaupungin kaukolämmön ja vesilaitoksen valvontajärjestelmät eivät toimineet.

Kohteena oli kuitenkin ollut koulun Wilma-järjestelmä, ja kaupungin muut palvelut romahtivat hyökkäyksen ”sivuvaikutuksena”. Paikkakunnan kouluissa käytössä olevan Wilma -järjestelmän toiminta estyi hyökkäyksen vuoksi lukuisia kertoja.

– Epäillyn jäljille oli päästy, kun ilmeni, että erään koulun rehtorille oli lähetetty sähköpostiviesti, jossa oli vaadittu oppilaille parempaa palautetta Wilmassa ja ilmoitettu, että hyökkäykset jatkuvat, jos palaute oli negatiivista ja olot eivät parane, tuomiosta ilmenee.

Hyökkäsi muillekin sivuille

Mies syyllistyi käräjäoikeuden mukaan myös muihin palvelunestohyökkäyksiin, jotka kohdistuivat eri viranomaisten verkkosivuihin. Haittaa aiheutui muun muassa verohallinnon ja Traficomin eli entisen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin verkkosivuille.

Palvelunestohyökkäys estää tai vaikeuttaa pääsyn tietoon tai palveluun. Käytännössä hyökkäys tehdään kohdistamalla verkkosivustolle niin paljon liikennettä, että sivusto menee tukkoon eikä pysty palvelemaan kaikkia asiakkaitaan. Tällainen hyökkäys voidaan tehdä useilla eri tekniikoilla.

Miehen rangaistusta alennettiin terveydentilan takia

Oikeus tuomitsi miehen 90 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 540 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan yhteensä noin 17 000 euron vahingonkorvaukset sekä rikosten uhreiksi joutuneiden tahojen oikeudenkäyntikuluja.

Oikeus totesi, että teot selittyvät lähinnä nuoren henkilön kypsymättömyydellä ja näyttämisen tarpeella. Käräjäoikeus arvioi kuitenkin, että tästä huolimatta tekojen lukumäärä, vahingollisuus ja vaarallisuus huomioon ottaen oikeudenmukainen rangaistus olisi ehdollista vankeutta. Hänellä oli kuitenkin todettu sairaus, joka voi vaikuttaa heikentävästi hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään ja hänen terveydentilansa otettiin huomioon lieventävänä seikkana nuoren iän lisäksi.

Syytettynä oli myös vuonna 2001 syntynyt nuori mies, joka oli tapahtumien aikaan alaikäinen. Käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen nuorena henkilönä tietojärjestelmän häirintään sekä yllytykseen tietojärjestelmän häirintään.

Hänelle ei ollut oikeuden mukaan järjestetty puolustusta esitutkinnassa, vaikka siitä olisi ikä ja epäillyn rikoksen vakavuus huomioon ottaen tullut viran puolesta huolehtia. Oikeus katsoi, että hänen tuomitsemisensa rangaistukseen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Oikeus jätti alaikäisen tuomitsematta rangaistukseen, vaikka hänen maksettavakseen tulikin noin tuhannen euron korvukset palvelunestohyökkäysten kohteille. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja