17-vuotias tunsi rinnassaan oudon patin – äidin kehotus saattoi pelastaa hengen

17-vuotias brittinainen meni äidin kehotuksesta tarkistuttamaan rintansa ja sai myöhemmin rintasyöpädiagnoosin. 

Brittiläinen Imogen Neivens sairastui rintasyöpään 17-vuotiaana. The Scottish Sunin haastattelema nuori nainen toivoo, että muutkin hänen ikäisensä kävisivät tarkistuttamassa rintansa kaiken varalta.

Kaiken varalta lääkäriin

Imogenin äiti Sophie on iloisesti yllättynyt siitä, miten nopeasti tyttö sai apua. 

– Helmi-maaliskuussa hän tunsi vähän omituisen kovan patin eikä miettinyt siitä sen enempää. Toukokuussa hän kiinnitti siihen huomiota uudelleen.

Sophie kehotti tyttöä käymään sen takia lääkärissä. Näin Imogen seuraavana päivänä tekikin. 

Sophien mukaan lääkäri sanoi:

– Olet nuori ja vaikka on äärimmäisen epätodennäköistä, että kyse olisi mitään vakavasta, niin laitamme sinulle lähetteen tutkimuksiin ihan varmuuden vuoksi.

Rintasyöpädiagnoosi muutamaa päivää vaille 18-vuotiaana

Muutamaa päivää myöhemmin Imogen meni lisätutkimuksiin. Häneltä otettiin koepala.

Tutkimustulosten tultua kävi ilmi, että kasvain oli pahanlaatuinen. Imogenilla todettiin rintasyöpä juuri 18-vuotissyntymäpäivän kynnyksellä.

Sen lisäksi, että rintasyöpä on Imogenin ikäisillä harvinainen, hänen suvussaan ei ole esiintynyt rintasyöpää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Leikkaus takana, kemoterapia ja sädehoito edessä

Sophien mukaan Imogen pääsi leikkaukseen hyvin nopeasti, alle kahden viikon päästä diagnoosista. Hänelle tehtiin toukokuussa säästävä rintaleikkaus, jossa vain osa rinnasta poistettiin. 

Imogenin syöpä todettiin varhaisessa vaiheessa ja kasvain saatiin poistettua. Nyt häntä hoidetaan sen varmistamiseksi, ettei syöpäsoluja leviäisi muualle kehoon.

Syyskuussa Imogenilla alkaa puolen vuoden sädehoito- ja kemoterapiajakso. Imogen ja hänen äitinsä päättivät vielä sitä ennen pakastaa Imogenilta munasoluja kaiken varalta.

Parempi katsoa kuin katua

Imogen on kertonut, että jos hänellä ei olisi niin hyvät välit äitinsä kanssa, hän ei olisi mennyt tutkimuksiin. Hän olisi tuolloin vain ajatellut patin olevan jotain hormonaalisesta toiminnasta johtuvaa.

Imogen toivoo muiden nuorten naisten kertovan huolistaan, jos sellainen rintasyövän osalta vaivaa.

– Vaikka sinusta tuntuisi, ettei tässä mitään ole, käy tarkistuttamassa rintasi. Älä nolostu. Kyseessä ei ole mitään, mikä lääkäri ei olisi joskus ennenkin nähnyt!

Jos omille vanhemmille huolista avautuminen tuntuu vaikealta, kannattaa puhua jollekin toiselle. Esimerkiksi ystävälle.

Rintasyövän riski kasvaa iän myötä

Rintasyöpä on suomalaisnaisen yleisin syöpä. Rintasyöpään sairastuu noin 5 000 naista vuosittain. 

Rintasyövän riski kasvaa iän myötä. Rintasyöpätapauksista yli 60 prosenttia löydetään yli 60-vuotiailta naisilta, yli 10 prosenttia 25-49-vuotiailta naisilta ja noin 20 prosenttia 50-59-vuotiailta, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Sairaus todetaan vuosittain vain muutamalla alle 25-vuotiaalla.

Lue myös:

    Uusimmat