33-vuotiaalle Lorille sanottiin kolmesti, ettei hänellä voinut olla rintasyöpää – lopulta tuli karu diagnoosi: "Luottakaa vaistoihinne"

Kolmekymppinen kahden lapsen äiti sai kolmesti kuulla, että hänellä ei voinut olla rintasyöpää. Lopulta hänellä kuitenkin todettin se.

Viime vuonna lääkärit sanoivat 33-vuotiaalle Lori Delaneylle, että hän oli liian nuori sairastaakseen rintasyöpää. Myöhemmin kävi ilmi, että hänellä kuitenkin oli se. Glasgow'ssa asuva Lori kertoo Daily Recordin haastattelussa, että sitkeys huolen suhteen pelasti hänen henkensä.

Kahden lapsen äiti Lori oli tuntenut olonsa uupuneeksi ja hänen huulessaan oli ollut kyhmy. Lääkärin mukaan hänen rauta-arvonsa olivat matalalla. Viikkoa aiemmin hän oli käynyt rintasyöpätietoutta levittävällä Breast Cancer Awareness -pop up -pisteellä paikallisen supermarketin luona.

Lori oli huolissaan, koska hänen tädillään oli todettu rintasyöpä paria kuukautta aiemmin. Hän kertoo, hänet oli käännytetty rintasyöpäpisteeltäkin pois. Syynä oli se, että hän oli alle 50-vuotias.

Pieni kyhmy rinnassa

Myöhemmin Lori löysi pienen kyhmyn rinnastaan. Tällä kertaa lääkäri kertoi, että syytä huoleen ei olisi, koska nuoret naiset saavat kyhmyjä hormonien takia. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lori ei luovuttanut asian suhteen. Hän halusi mielenrauhan asian suhteen ja meni varmuuden vuoksi käymään paikallisessa sairaalassa. Hän sai lähetteen tutkimuksiin.

– Minulta otettiin koepala, mutta sen sanottiin olevan rutiinitoimenpide. Mammografiaa ei tehty, koska he eivät olleet huolissaan, kun olin niin nuori.

Diagnoosina kolmannen asteen rintasyöpä

Kaksi viikkoa myöhemmin, lokakuussa 2019, Lorilla todettiin aggressiivinen kolmannen asteen rintasyöpä. Hän aloitti kemoterapian.

Lorin mukaan kirurgi oli sanonut ennen tutkimustulosten saapumista olevansa aivan varma siitä, että kyhmy oli hyvänlaatuinen. Kun Lori myöhemmin tapasi hänet hoitojen merkeissä, tämä pyysi anteeksi sitä, mitä oli sanonut.

Kyseinen lääkäri oli aiemmin ajatellut, että Lorilla olisi todennäköisesti fibroadenooma, rintarauhasen yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Terveyskirjasto kertoo, että niitä löytyy noin 5–10 prosentilla naisista, yleisimmin nuorilla.

Parantui syövästä

Koronaviruspandemian takia Lorin hoitosuunnitelmaa jouduttiin muuttamaan. Hän kävi läpi intensiivisen sädehoidon ja sai toukokuussa kuulla parantuneensa. Seuraavat kymmenen vuotta hän kuitenkin tarvitsee lääkitystä.

Lori kertoo olleensa ennen diagnoosiaan terve ja eläneensä terveellisesti. Hän oli vegaani, harrasti liikuntaa eikä käyttänyt alkoholia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tämä voi tapahtua kenelle tahansa, hän kertoo.

– Luottakaa vaistoihinne. Kolme henkilöä sanoi minulle, että syytä huoleen ei ollut, mutta syvällä sisimmässäni tiesin totuuden. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Ei aina kyhmy – katso videolta, millaisia rintasyövän oireet voivat olla.

Lue myös:

    Uusimmat