Mainos

150 uutta perhoslajia 2000-luvulla

Joitakin kaksijalkaisia helle voi jo kyllästyttää, mutta luonnosta löytyy myös lajeja, joille lämmin on pelkästään eduksi. Perhoslajien määrä Suomessa on kasvanut voimakkaasti lämpimien kesien lisääntyessä.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana lajeja on tullut arviolta 150 lisää, kertoo toiminnanjohtaja Jari Kaitila Perhostutkijain Seurasta.

Suomesta on havaittu kaikkiaan noin 2 600 eri perhoslajia, joten 150:n lajin lisäys kymmenessä vuodessa on merkittävä. Osa perhoslajeista vain piipahtaa Suomessa, vakituisemmin täällä asustelee noin 2 200 eri perhoslajia.

Myös tänä kesänä on tehty uusia lajihavaintoja.

- Ainakin pari uutta yökköslajia on tullut. Todennäköisesti myös uusia pikkuperhosia, mutta ne varmentuvat myöhemmin, Kaitila sanoo.

Uusista lajeista näyttävimpiin kuuluvat 90-luvulla Suomeen tullut häiveperhonen ja 2000-luvun alussa meille kotiutunut pikkuhäiveperhonen, jotka hehkuvat kaunista violettia.

Lämmin sää laittaa myös perhoset liikkeelle.

- Perhoset ovat vaihtolämpöisiä eläimiä. Tämä on juuri sopiva liikkumislämpötila perhosille, mutta kovin paljon lämpimämpi sää taas vähentäisi niiden liikkumista, Kaitila sanoo.

Yli 40 asteen lämmössä perhoset, kuten ihminenkin, välttävät liikaa liikuntaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.