15.11.2002 Häränrintaa piparjuurikastikkeessa ja vadelmaleipävanukas

1 kg naudan rintaa
vettä
500 g liemijuureksia
noin 200 g piparjuurta
1 laakerinlehti
10 maustepippuri
10 valkopippuria
1 rkl voita
Maizenaa suurustamiseen ja merisuolaa
lisäkkeeksi perunoita ja persilijaa

1. Huuhtele liha kylmän veden alla huolellisesti. Laita liha kattilaan ja laske kylmää vettä päälle niin, että liha peittyy kunnolla. Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä. Kuori muodostuva vaahto huolellisesti pinnalta sitä mukaa kun sitä tulee. Kun vaahtoa ei enää tule lisää piparjuurta lukuun ottamatta kuoritut ja pilkotut juurekset (sipulia, selleriä, porkkanaa ja palsternakkaa.) Lisää myös mausteet.
2. Keitä hiljakseen kannen alla 2-3 tuntia. Kokeile lihan mureus. Anna jäähtyä liemessään kädenlämpöiseksi ja nosta liha sitten astiaan ja jäähdytä kylmäksi painon alla, "prässissä".
3. Ota juurekset talteen liemestä ja soseuta ne lisäkkeeksi.
4. Kuori liemestä rasva ja keitä se voimakkaasti kokoon kunnes jäljellä on 4 dl. Suurusta maizenalla ja mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla. Siivilöi.
5. Kuori ja raasta piparjuuri hienoksi ja lisää kiehuvaan kastikkeeseen makusi mukainen määrä. Vatkaa myös voi joukkoon. Viipaloi liha ja lämmitä kastikkeessa. Tarjoa juuressoseen ja hienonnetussa persiljassa pyöräytettyjen keitettyjen perunoiden kera.

Vaniljalla maustettu vadelmaleipävanukas

6- 8 viipaletta ranskanleipää
1 iso kanamuna
1-2 dl kermaa
2-1 dl maitoa
3/4 dl sokeria
2 dl vadelmia
puolikas vaniljatankoa tai 1-2 tl vanilliinisokeria

1. Vatkaa muna, kerma, maito ja sokeri sekaisin. Halkaise vaniljatanko, vedä veitsellä siemenet irti ja lisää ne maitoseokseen.
2. Poista kuori leivästä tai pullasta ja kuutioi isohkoiksi kuutioiksi. Imeytä liemi leipään.
3. Laita pakastevadelmat voideltujen annosvuokien pohjalle. Jaa leipämössö päälle ja paista uunissa 200 asteessa 15- 20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoa kuumana.

Lue myös:

    Uusimmat