14 taitoa, joiden opetteleminen vaatii aikaa, mutta jotka ovat vaivan arvoisia

Seuraavien taitojen opettelu voi parantaa elämänlaatuasi huomattavasti. 

Sanotaan, että parhaimmat asiat elämässä ovat ilmaisia, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että ne olisivat helposti saavutettavissa. Seuraavien taitojen opettelu voi vaatia aikaa ja hermoja, mutta ovat todellakin kaiken sen vaivan arvoisia.

1. Empatian tunteminen

Vaikka olisit maailman kurinalaisin, älykkäin ja rikkain ihminen, mutta et välittäisi lainkaan muista ihmisistä tai heidän tunteistaan, olisit muiden ihmisten silmissä vain pelkkä tyhjä kuori. 

2. Unirytmin luominen

Vaikka elämäsi olisikin yhtä hullun myllyä, unirytmiin kannattaa panostaa. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että säännöllisen unirytmin luominen helpottaa niin nukahtamista kuin heräämistäkin, ja auttaa näin ollen sinua nukkumaan paremmin. Ja kaikki tietävät, kuinka tärkeä asia uni kaiken muun elämän kannalta oikein on.

3. Käytettävissä olevan ajan hallitseminen

Ajanhallinta on yksi työnantajien eniten arvostamista taidoista. Vaikka ajanhallinnan opetteluun ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, tärkeintä on löytää järjestelmä, joka toimii juuri sinulle.  Itselle toimivan työskentelytavan löytäminen lisää tehokkuuttasi, mutta myös vähentää stressiäsi.

4. Avun kysyminen

Avun pyytäminen voi olla hankalaa, sillä miksi kukaan haluaisi myöntää olevansa heikko tai epäpätevä. Apua kannattaa kuitenkin mieluummin pyytää kuin odottaa, että asiat kaatuvat päälle. Avun kysyminen on myös merkki siitä, että ymmärrät omat heikkoutesi. Se, jos mikä on vahvuutta.

5. Itsensä arvostaminen

Viime kädessä ei ole väliä, mitä muut sinusta ajattelevat, mutta tärkeää on se, mitä itse ajattelet itsestäsi. Kun puhut positiivisesti ja kannustavasti itsellesi, itseluottamuksesi ja usko kykyihisi nousee tavalla, johon harva ulkopuolelta tuleva puhe pystyy.

6. Ole johdonmukainen

Jos haluat menestyä, johdonmukaisuus on välttämätön taito. Monet tyytyvät asemaansa tai nykyiseen elämäntilanteeseensa, vaikka johdonmukainen työnteko saattaisi johtaa aivan erilaiseen lopputulokseen.

7. Pidä huolta omista asioistasi

Muiden ihmisten asioiden ja tekemisten nuuskimisesta ei ole hyötyä – se vie vain aikaa ja resursseja. Keskity sen sijaan hoitamaan omat hommasi parhaalla mahdollisella tavalla.

8. Opi vaikenemaan

Voit kuljeskella ympäriinsä valittamassa asioista, jotka mielestäsi ovat pielessä, mutta joskus suun kiinni pitäminen voi olla se kaikkein paras vaihtoehto. Moni meistä nimittäin katuu sanomisiaan paljon useammin kuin suunsa kiinni pitämistä. Suun kiinni pitäminen on yksi hyödyllisimmistä, mutta samalla myös yksi kaikkein vaikeimmin opittavista taidoista.

9. Lopeta juoruilu

Ihmissuhteet ovat usein elämän suola, ja yksi helpoimmista tavoista menettää läheisen ihmisen luottamus on puhua hänestä selän takana. Vaikka juorujen pitäminen omassa tiedossa voikin välillä tuntua haastavalta, se on sen arvoista.

10. Pyri olemaan läsnä

Tutkimuksen mukaan ihmiset ajattelevat jopa puolet ajasta jotain muuta kuin sitä, mitä he ovat sillä hetkellä tekemässä. Pyri olemaan läsnä ainakin silloin, kun vietät aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa. Se aika on kaikkein arvokkainta.

11. Opi hallitsemaan ajatuksiasi

Jokainen meistä on menneisyytensä muokkaama tuote, mutta menneisyyden ei kuitenkaan saisi antaa määritellä tulevaisuutta. Älä anna ajatustesi hallita sinua, vaan hallitse sinä niitä.

12. Opettele uusi kieli

Tämä taito avaa sinulle niin ammatillisia mahdollisuuksia kuin ovia uusiin keskusteluihinkin. Vaikka uuden kielen opetteleminen ei ole helppoa, se on taito, josta on sinulle taatusti hyötyä. 

13. Uskalla kohdata pelkosi

Moni saattaa vältellä pelkäämiään asioita parhaansa mukaan, mutta totuus on kuitenkin se, että vain tekeminen ja harjoitteleminen ovat askel pelkojen voittamiseen. 

14. Ole rehellinen

Jos sinulla ei ole asiasta kovinkaan hyvää sanottavaa, se ei aina tarkoita sitä, että sinun tulisi olla hiljaa. Miten ihmiset muuten voisivat oppia virheistään tai kehittyä työssään, jos heille ei koskaan anneta rehellistä palautetta? 

Lähde: Independent

***

0:39

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.