14.4.2003 Sorbetin perusohje, mangosorbetti ja créme brúlée

1 dl vettä
2 dl sokeria
400 g marja- tai hedelmäsosetta tai 4 dl voimakasta hedelmämehua
0,5 dl vaaleaa siirappia
(2 rkl alkoholia)

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa sokeriliemeksi. Jäähdytä. Soseuta marjat tai hedelmät siivilän läpi tai hienonna sauvasekoittimella. Yhdistä sose ja sokeriliemi. Jäähdytä seos mahdollisimman kylmäksi. Kaada seos jäätelökoneeseen ja jäädytä sorbetiksi.

Vinkki: Sorbetin voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Kaada sorbettimassa kulhoon ja nosta pakastimeen. Sekoita jäätyvää massaan tunnin välein, kunnes se on kokonaan jähmettynyt.

Mangosorbetti


1 dl vettä
2 dl sokeria
1 prk (400 g) mangoa sokeriliemessä
1 rkl limettimehua

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa sokeriliemeksi. Jäähdytä. Soseuta mangot limettimehun kanssa sauvasekoittimella. Yhdistä sose ja jäähtynyt sokeriliemi. Kaada seos jäätelökoneeseen ja jäädytä sorbetiksi.

Créme Brúlée

3 keltuaista
3/4 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa

fariini- ja kidesokeria koristeluun

Yhdistä kananmunan keltuaiset ja sokeri. Halkaise vaniljatanko. Kaavi siemenet keltuais-sokeriseokseen. Vatkaa seos vaaleaksi vaahdoksi. Lämmitä kerma, maito ja vaniljatanko kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada kerma-maito keltuais- sokerivaahtoon ja sekoita hyvin, jotta vanilja ei laskeudu pohjalle. Kaada seos mataliin annosvuokiin. Laita vuoat uunipellin päälle ja kaada pellille kiehuvaa vettä. Kypsennä annoksia vesihauteessa korkeintaan 100 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes massa on jähmettynyt. Anna vuokien jäähtyä lähes kokonaan. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja kidesokeria. Paahda pinta rapeaksi uunissa grillivastuksien alla tai erityisellä kaasupolttimella.

Vinkki: Vaahdota kananmunan valkuaiset (3 kpl) ja 250 g tomusokeria kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Pursota tai nosta lusikalla nokareiksi uunipellille leivinopaperin päälle. Kypsennä uunissa alle 100 asteessa reilun tunnin ajan, kunnes ne kovettuvat.




Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Sorbetin perusohje

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 694 kJ / 166 kcal
Prot. 0,3 g, hh 39 g, ra. 0,2 g

Mangosorbetti

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 666 kJ / 159 kcal
Prot. 0,7 g, hh 39 g, ra. 0,5 g

Créme Brúlée

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 1169 kJ / 279 kcal
Prot. 4 g, hh 17 g, ra. 22 g

Lue myös:

    Uusimmat