11-vuotias tyttö pyysi apua poliitikolta sydäntä särkevällä viestillä: ”Kukaan ei välitä minusta”

6:29
Huomenta Suomen vieraina Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund ja yhteisömanageri Sonja Herrala sekä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Koko ikänsä Iso-Britanniassa asunut koulutyttö kirjoitti kirjeen, jolla toivoo saavansa apua perheensä surkeaan tilanteeseen. Kyseessä on ilmeisen yleinen ongelma, kertoo Mirror

Itä-Lontoon vaalipiiriä vuodesta 1994 edustanut Stephen Timms vastaanotti viime viikolla käsin kirjoitetun kirjeen, joka sai miehen huolestuneeksi Iso-Britannian tämänhetkisestä tilanteesta. Timms julkaisi kirjeen Twitter-sivullaan kysyen seuraajiltaan, miten he voisivat auttaa tyttöä ja tämän perhettä.

"Kukaan ei halua nähdä minua onnellisena"

11–vuotias tyttö halusi pyytää Stephen Timmsiltä apua hänen ja perheensä suureen ahdinkoon. Tytön 7-henkinen perhe asuu pienessä asunnossa, ja koko perhe joutuu jakamaan saman pienen makuuhuoneen.

 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Nukun kahden vanhemman sisareni kanssa lattialla. Joka yö, kun isäni nousee töihin, hänen täytyy laittaa valo päälle, jotta hän ei astuisi meidän päällemme. Tämän vuoksi en saa tarpeeksi unta tai pysty keskittymään, tyttö kirjoittaa kirjeessään kaunokirjaimin.

Tyttö kertoo kirjeessään, ettei hänellä ole ollut koskaan yhtäkään hyvää päivää, sillä perheen asunto tuo niin paljon huonoja muistoja – aina tytön syntymästä lähtien.

– Tämä on niin pöyristyttävää. Minun pitäisi olla tekemässä tärkeä SAT-testi kahden kuukauden kuluttua, enkä voi keskittyä siihen.

Tyttö pelkää tulevaisuutensa puolesta: hän haluaisi menestyä koulussa, mutta kehnot kotiolot haittaavat hänen oppimistaan.

– Olen jäämässä jälkeen muista koulussa, eikä kukaan välitä minusta, eikä kukaan halua nähdä minua onnellisena. Minusta tuntuu, ettet sinäkään välitä, ellet tee mitään auttaaksesi minua, tyttö kirjoittaa Timmsille.

Ei ole koskaan voinut juhlia mitään: "Näen äitini itkemässä päivittäin"

Tytön koulumenestys ei ole ainut asia, joka on ollut riippuvainen perheen asumismuodosta: myös pikkutytön ihmissuhteet ovat kärsineet köyhyyden vuoksi.

Murheen murtama koululainen kertoo kirjeessään, että perheen onnettoman tilanteen vuoksi hän ei voi mennä ystäviensä syntymäpäiväjuhliinkaan. Jos hän menisi, hänen pitäisi kutsua ystävänsä myös omiin syntymäpäiväjuhliinsa, joita hän ei voisi ikinä järjestää, sillä asunto on yksinkertaisesti niin pieni ja ahdas.

– En ole koskaan päässyt mihinkään juhliin tämän typerän tilanteen takia, tyttö kirjoittaa turhautuneena.

Tyttö ei selvästi enää jaksa hänen perheensä tilannetta, sillä hän on niin turhautunut – aivan kuten muu perhe myös.

– Näen äitini päivittäin itkemässä. Se näky pistää minutkin itkemään.

– On epämiellyttävää puhua tästä asiasta, mutta minulla ei ole valinnanvaraa, sillä kukaan muu ei välitä tai auta minua. Toivon, että sinä ymmärrät minua, koululainen päättää koskettavan kirjeensä.

Olisko tilanne eri ilman brexitiä?

Stephen Timms kertoo Mirror Onlinelle, että tilanne on Iso-Britanniassa huolestuttava ja ongelma tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

– Yhä useammat perheet joutuvat kohtaamaan tällaisia vaikeuksia, koska heillä ei ole varaa riittävään asumiseen. On käynnistettävä uusi talonrakennusohjelma, Timms pohtii.  

Timms kertoo uutismedialle, että hän on ollut asian tiimoilta yhteyksissä valtuustoon jo vuonna 2010, mutta koska jonot ovat niin pitkät, asialle ei ole tehty mitään. Hän lupaa kirjoittaa valtuustolle uudelleen.

Edustajan tekemä Twitter-julkaisu keräsi ihmisten huomion, ja moni Twitter-käyttäjä on osoittanut tukensa perheelle kommenttien muodossa.

– Tämä on kauheaa! Tämä selvästi älykäs nuori ja tuhannet muut hänen kaltaisensa ansaitsevat paremman elämän sekä paremman tulevaisuuden. Kuinka monta hyvälaatuista taloa olisi voitu rakentaa viimeisten kolmen vuoden aikana kaikilla niillä rahoilla, jotka olemme törsänneet brexitin vuoksi, Huw Sayer kysyy Twitterissä.  

Brexit on vaikuttanut Iso-Britannian asemaan myös taloudellisesti. Kirjeenvaihtaja Mika Horelli kirjoittaa Suomen YK-liiton verkkosivuilla, että brexit tulee hyvälläkin sopimuksella kalliiksi saarivaltiolle – ja ilman sopimusta maa ajautuisi kriisiin.

Horellin tekstissä kerrotaan että riippumattoman Centre for European Reform (CER) -ajatushautomon julkaisemasta raportista käy ilmi, että Iso-Briannian julkisen talouden menetykset ovat olleet viime vuoden loppupuolella noin 29 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja