Mainos

11-vuotiaalle Sisulle ojennettiin hengenpelastusmitali – veti ystävänsä hyisestä avannosta

Merimaskulaiselle Sisu Haatajalle, 11, ojennettiin maanantaina tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali. Neuvokas nuori mies pelasti heikkoihin jäihin pudonneen ystävänsä hyytävästä avannosta viime vuoden huhtikuussa.

Koulupäivä oli juuri päättynyt ja Sisu oli kotimatkalla ystävänsä kanssa. Pojat päättivät poiketa pienelle polulle ja seikkailla varjoisassa paikassa sijaitsevalle metsälammelle. 

Vaikka kevätaurinko oli ehtinyt sulattaa maasta lumet, lammen jää näytti tukevalta rannalta tarkasteltuna. 

Reput jäivät rantaan odottamaan ja pojat päättivät ylittää lammen kävellen. He ehtivät astella jonkin matkaa, ennen kuin Sisu säikähti.

– Huomasin, että jää alkoi painumaan jalkojen alla. Meinasin sanoa siitä kaverille, mutta en ehtinyt, hän kertoo.

"Mietin, että kaveri pitää kuitenkin pelastaa"

Jääpeite ei ollutkaan yhtä paksu, kuin pojat olivat olettaneet. Samassa hetkessä Sisun ystävä rysähti jään läpi ja putosi jäiseen veteen rintaansa myöten.

Näytti siltä, että poika ei pääse avannosta ylös omin voimin. Sisu ei kuitenkaan jäänyt tilanteessa toimettomaksi. 

– Mietin, että kaveri pitää kuitenkin pelastaa sieltä.

Hän ojensi kätensä ja kiskoi pojan takaisin kestävälle jäälle. Kaksikko pinkoi takaisin rantaan ja soitti Sisun ystävän äidille. He toivoivat, että heitä tultaisiin hakemaan, sillä Sisun ystävän vaatteet olivat kastuneet läpimäräksi.

Omille vanhemmilleen Sisu ei uskaltanut kertoa tapahtumista heti. Sisun isä, Samuli Haataja sai kuulla päivän tapahtumista vasta, kun pojan ystävän vanhemmat tulivat kiittämään Sisua rohkeasta toiminnasta myöhemmin illalla.

– Sisu ehkä tajusi, että siinä toimittu väärin, kun oltiin menty jäälle kävelemään. Naapurin isäntä tuli sitten kertomaan tapahtuneesta ja sitä kautta asiasta kuulin, Haataja muistelee.

Tapahtuma vaikuttaa vielä vuodenkin jälkeen

Haataja kertoo olevansa ylpeä pojastaan, mutta tuntevansa vielä elävästi, kuinka metsälammen tapahtumat järisyttivät. Pojat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä, mutta huonomminkin olisi voinut käydä.

– Juttu on jo vuoden vanha ja nyt sen hetkiset fiilikset tulevat taas pintaan. Muistan, kuinka olin samaan aikaan ylpeä siitä, että poika pysyi rauhallisena ja toimintakykyisenä. Samalla oli kuitenkin myös ääretön huoli siitä, mitä olisi pahimmillaan voinut käydä. Tunnelmat olivat tietyllä tavalla ristiriitaiset.

Tapaus jätti jäljen myös Sisuun. Onnettomuuden jälkeen poika on kiertänyt lammen kaukaa.

– Mietin joskus, että entä jos jää olisi haljennut minunkin alta.

Tasavallan presidentti myönsi 3.6.2016 yhteensä 13 hengenpelastusmitalia tunnustuksena erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta. Mitalin saajiksi tuli yhteensä 95 ehdotusta.

Sisulle mitali ojennettiin maanantaina 13.6. Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukkasen toimesta.

Sisu kertoo olevansa kiitollinen mitalista.

– No oli se ihan kiva juttu. Pidän sitä nyt sellaisessa pienessä laatikossa, jonka sain sen säilytystä varten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.