Mainos

Teemun iltalenkki keskeytyi karulla tavalla – pelasti jäihin pudonneen pilkkopimeässä pakkasillassa

Teemu Keravuori pelasti jäihin pudonneen henkilön Helsingin Laajasalossa loppiaisiltana 2016. Nyt rohkea toiminta palkitaan tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla.

Helsinkiläinen Teemu Keravuori oli iltalenkillä tytärpuolensa kanssa Hevossalmen uimarannan tuntumassa Helsingissä tammikuisena iltana 2016.

– Rantaa pitkin tuli vastaan tumma hahmo ja kyseli, onko paksua jäätä. Sanoin, että ei ole niin paksua, että sinne uskaltaisi mennä.

Juttelutuokion jälkeen hahmo suuntasi kuitenkin merelle ja lenkkeilijät jatkoivat matkaansa. Vähän matkaa käveltyään he kuulivat yllättäen avunhuutoja mereltä.

Hengenpelastusta nuorille sukeltajille opettanut Keravuori tiesi suurin piirtein, miten jäistä pelastaminen tehdään, mutta ei ollut aiemmin joutunut todelliseen tilanteeseen.

Tytärpuoli soitti hätänumeroon samalla, kun Keravuori tarttui maasta löytyneeseen puunoksaan ja suuntasi pimeässä merelle ääntä kohti, vaikka tiesi, että jää saattaa pettää hänenkin alla.

Ajattelin lähinnä, että mies pitää saada sieltä pois. Tein sen minkä voin.

– Tosi lähelle piti mennä äänten perusteella, ja välillä ne lakkasivat kuulumasta, mies kertaa illan tapahtumia.

Pelastuslaitoksen mukaan kyseisenä yönä oli pakkasta liki 20 astetta, ja uhri oli noin 50 metrin päässä rannasta.

– Ihan umpimähkään en uskaltanut lähteä, vaan seurasin miehen jalanjäljissä noin 150 metrin matkan.

Keravuori ohjeisti jäihin vajonnutta henkilöä, joka oli yrittänyt päästä takaisin jäälle naskaleiden avulla, mutta jää oli sortunut hänen altaan. Mies vaikutti jo varsin voimattomalta.

– Pääsin riittävän lähelle ja työnsin kepin hänelle. Voimia oli sen verran, että hän sai pidettyä siitä kiinni, ja vedin miehen jäälle.

Jää alkoi kuitenkin uudelleen pettää miesten alla, joten Keravuori saattoi miehen turvaan kovalle jäälle ja rantaan. Pelastusoperaation aikana rannalle oli saapunut pelastushenkilökuntaa, jotka odottivat rannalla.

Tunnustus tuli yllätyksenä

Nopean ja rohkean toiminnan ansiosta Keravuori pelasti ihmishengen, ja hänet palkitaan tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla.

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

– Kyllähän se tuntuu aivan mahtavalta! Se oli aika yllättävää, kun olin melkein unohtanut koko asian. En osaa ajatella, olinko rohkea. Ajattelin lähinnä, että mies pitää saada sieltä pois. Tein sen minkä voin, mies sanoo vaatimattomasti.

Hengenpelastusmitain lisäksi Keravuori on palkittu aiemmin Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen Elämän liekki –tunnustuksella samasta teosta.

Uroteostaan huolimatta mies muistuttaa, että omaa henkeään ei saa asettaa vaaratilanteeseen pelastustehtävässäkään. Hänellä on myös viesti muille kansalaisille.

– Heikkoja jäitä pitää oikeasti varoa. Kun pelissä on oma henki, ei sinne kannata lähteä leikkimään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.