Fredrikin kalareissu sai kohtalokkaan käänteen: pelasti jäihin vajonneen pilkkijän lähes varmalta kuolemalta – "Jälkikäteen tuli kyllä tärinä"

Vantaalainen Fredrik Kontinen, 32, sai kesken lauantaisen juoksulenkin tietää olevansa yksi presidentin myöntämien hengenpelastusmitalien saajista. Nyt neuvokasta toimintaa osoittanut mies kertoo, mitä kohtalokkaana kevätpäivänä tapahtui.

– Onhan se ihan hienoa, että sellaista mitalia on minulle haettu. Tärkeintä kuitenkin on, että vanha herra saatiin ylös vedestä, hän sanoo MTV Uutisille.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi kymmenelle ansioituneelle henkilölle hengenpelastusmitalin perjantaina. Mitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

0:30
Video kertoo toisesta uroteosta: Mika heräsi mökillä avunhuutoihin ja pelasti ihmisen hengen – "Onneksi en ollut totellut koronaohjeistusta kotiin jäämisestä"

Kalareissulle lähteneeltä Kontiselta ei näitä ominaisuuksia puuttunut toissa vuoden huhtikuussa, lauantaisena kevätpäivänä.

Havahtui avunhuutoihin

Kontinen lähti vapaapäivänään heittokalastamaan Loviisaan Sarvisalon sillan läheisyyteen. Kalapaikalle ajaessaan hän huomasi, että rannasta etäämmällä, heikentyvillä jäillä oli yksi pilkkijä.

Kontinen itse meni kalastamaan avoveteen.

Kalareissu oli kestänyt reilut pari tuntia, kun hän havahtui avunhuutoihin.

– Ajattelin heti, että nyt se pilkkijä on mennyt jäiden läpi.

Kontinen lähti apuun juosten. Hän näki pilkkijän uponneen jäihin noin 200 metrin päässä rannasta.

Paikalla oli myös iäkkäämpi pariskunta. Kontinen pyysi heitä soittamaan heti hätänumeroon.

– Etenin miehen luokse ritiseviä jäitä pitkin kontaten. Minulla oli mukana pelkästään haavi. Koitin varren avulla saada miestä ylös, mutta jää petti hänen altaan jatkuvasti. Olin itsekin joutua veden varaan, Kontinen muistelee.

Noin seitsemänkymppinen mies sai kerrottua Kontiselle, ettei hänellä ollut naskaleita tai muitakaan apuvälineitä. Miehen villapaita oli imenyt itsensä täyteen hyistä vettä.

Haavin avulla Kontinen sai pidettyä pilkkijän pinnalla, mutta kylmä alkoi jo kangistaa häntä. Aina kun pilkkijä sai rintansa jään reunalle, se petti.

– Hän alkoi olla todella kylmettynyt eikä jaksanut pidellä mistään kiinni. Välillä hänen päänsä meni pinnan alle. Silloin kyllä mietin, miten tässä käy.

“Itsellekin olisi voinut käydä hassusti”

Tässä vaiheessa paikalle saapui kaksi muutakin sivullista, joilla oli mukanaan kuormaliina. Haavin avulla he saivat pujotettua liinasta tehdyn lenkin miehen kainaloiden alle ja vedettyä hänet yhteisvoimin ylös myöhäiskevään petollisista jäistä.

Auttajat taluttivat miehen lähistöllä olevaan mökkiin ja ohjasivat pelastuslaitoksen väen paikalle.

Kontinen ei ole kohtalokkaan päivän jälkeen tavannut pilkkijää tai kuullut, miten hän toipui tapauksesta. Pelastuslaitoksen johtaja kuitenkin kertoi Kontiselle jälkikäteen käydyssä puhelussa, että kylmettymisen vuoksi hengenlähtö ei ollut kaukana.

Vanha herra oli vedessä lähes puolen tunnin ajan.

Vaaratilanteen jälkeen Kontinen meni autolleen ja ajoi likomärissä vaatteissa vaiteliaana kotiin.

– Jälkikäteen tuli kyllä tärinä ja mietin, että itsellenikin olisi voinut käydä hassusti. Siinä tuli toimittua tavallaan automaatiolla, sen suurempia miettimättä. Tilanne tuli ja meni erittäin nopeasti, Kontinen kuvailee.

Tänä vuonna hengenpelastusmitalilautakunnassa käsiteltiin kaikkiaan 119:ää mitaliehdotusta. Kymmentä niistä puollettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja