10-vuotias poika repi hiuksiaan ja uhkaili itsemurhalla – syyksi nimettiin streptokokkibakteeri

1:40

Kanadalainen CTV News kertoo, miten streptokokkibakteeri sai lapsen käyttäytymään sekavasti ja itsetuhoisesti. On mahdollista, että steptokokki-infektio laukaisi harvinaisen PANDAS-syndrooman, jonka olemassaolosta lääkärit kiistelevät.

VIDEO: Mies sai lemmikkikoiraltaan infektion, jonka seurauksena menetti molemmat jalkansa.

Talvisena iltapäivänä vuonna 2017 tuolloin 10-vuotias Connor Entrop oli palaamassa koulusta, kun hän yhtäkkiä alkoi repiä hiuksiaan. Järkyttynyt Corie-äiti kysyi pojaltaan, miksi tämä satutti itseään. Poika kertoi ettei tiennyt – hänen vain täytyi repiä hiuksiaan.

Parin viikon kuluttua Connorin käytös muuttui edelleen. Hiusten kiskominen jatkui ja karvojen repiminen ulottui nyt perheen koiraankin.

– Meidän piti ajella hänet hiuksensa, jotta hän lopettaisi, Corie kertoo CTV News:lle.

Connorilla oli myös paniikkikohtauksia ja hän käyttäytyi huonosti koulussa.

Pojalla oli ennestään ADHD-diagnoosi, minkä vuoksi Corie vei lapsensa psykiatrille. Tämä uskoi kyseessä olevan ahdistuksen ja määräsi lapselle antipsykoottisia lääkkeitä.

Oireet palasivat pahempina

Aluksi Connorin oireet voimistuivat, mutta alkoivat sitten heikentyä. Vuosi outojen käytösoireiden ilmaannuttua ne palasivat takaisin – ja entistä pahempina sen jälkeen, kun poika oli ollut sairaana.

Corie alkoi saada Connorin opettajilta lähes päivittäin puheluita poikansa arvaamattomasta käytöksestä. Connor oli esimerkiksi yrittänyt puukottaa itseään kynällä.

Itsetuhoisuus jatkui koulun ulkopuolellakin.

– Hän yritti hypätä liikkuvasta autosta. Hän uhkaili usein itsemurhalla. Hän lukitsi itsensä huoneeseensa ja yritti tukehduttaa itsensä kiertämällä esineitä kaulansa ympärille, Corie sanoo.

Äiti vei lapsensa lasten neurologisiin ongelmiin erikoistuneelle lääkäriasemalla, jossa radikaaleille käytösmuutoksille annettiin nimi PANDAS.

Streptokokin aiheuttama tulehdustila?


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorder Associated with Streptococcus) tarkoittaa hypoteesia, jonka mukaan streptokokki-infektio voi laukaista sairauksia, jotka aiheuttavat tulehdustilan aivoihin.

Tulehdustilan näkyvinä oireina pidetään neuropsykiatrisia ja somaattisia häiriöitä, kuten pakkoajatuksia ja -toimintoja, ahdistuneisuutta, tunnetilojen epävakautta, aggressiivisuutta, syömisen rajoittumista sekä aistitoimintojen häiriöitä.

Tyypillisenä PANDAS-syndroomalle pidetään oireiden äkillistä alkamista infektion yhteydessä tai pian sen jälkeen sekä oireiden kausittaista pahenemista uusien infektioiden yhteydessä. Oireita hoidetaan huomioimalla taustalla olevaa infektiota ja immuunijärjestelmän häiriöitä. Tarvittaessa oireita voidaan helpottaa terapian avulla.

Lääkärit eivät ole yksimielisiä siitä, onko PANDAS olemassa vai ei.

Antibiootit pitävät oireet loitolla

Käytöksen dramaattisesta muutoksesta kärsinyt Connor sai oireisiinsa kolmen viikon antibioottikuurin. Corie-äidin mukaan lääkkeen vaikutus näkyi välittömästi. Connor ei enää repinyt hiuksiaan tai käyttäytynyt itsetuhoisesti. Hän hymyili jälleen.

Nyt 12-vuotias Connor syö edelleen antibiootteja kolmesti päivässä. Äitinsä mukaan poika on takaisin entisellään.

– On kuin olisin saanut lapseni takaisin. Hän on edelleen Connor. Hänellä on edelleen ADHD. Hän voi edelleen olla oikea kiusankappale, mutta hän on jälleen terve, Corie sanoo.

Hän kuitenkin pelkää, että uusi streptokokkibakteerin aiheuttama infektio voi tuoda psykiatrisia ongelmia mukanaan uudestaan.

– Meidän täytyy olla erittäin varovaisia, ettei hän altistu streptokokkibakteerille. Se on pelottavaa, sillä sitä on vaikea kontrolloida.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja