Antibioottikuurit ovat usein turhia – ”Aika iso osa menee virusinfektioihin”

Suomalaiset syövät edelleen paljon antibiootteja turhaan. Esimerkiksi keuhkoputkentulehdusta ei pitäisi hoitaa antibiooteilla lainkaan. Joillekin määrätään tuloksetta kuuri toisensa perään, vaikka se vaikuttaa elimistön bakteerikannan heikentymiseen ja antibioottiresistenssin kehittymiseen.

Lääkärit määräävät Suomessa yhä antibiootteja liian herkästi. Näin sanoi ylilääkäri ja infektiosairauksien linjajohtaja Asko Järvinen HUSista perjantaiaamuna Huomenta Suomessa.

– Avohoidossa käytetään 85 prosenttia kaikista antibioottipäivistä, joita Suomessa on. Aika iso osa niistä menee ylähengitystieinfektioihin, jotka pääosin ovat virusinfektioita, joissa antibiooteista ei ole hyötyä, Järvinen toteaa lähetyksessä.

– Hyvä esimerkki on keuhkoputkitulehdus, jossa nykyisen ohjeiston mukaan antibiootteja ei pitäisi käyttää lainkaan. Mutta aika moni on oppinut siihen, että antibioottikuuri pitäisi antaa – sekä potilaat että lääkärit.

Myös lasten korvatulehduksiin on pitkään määrätty ”automaattisesti” antibiootteja.

– Jos kyseessä todella on bakteerin aiheuttama korvatulehdus, niin antibiootista on hyötyä ja lapsi paranee nopeammin, mutta korvatulehdus on hankala todeta ja virustautiinkin kuuluu samantyyppisiä oireita.

Joskus infektiotaudista kärsivälle potilaalle määrätään antibioottikuuri toisensa perään, kun ensimmäinen, toinen tai kolmaskaan kuuri ei toimi. Tätä ei voi pitää viisaana.

– Useimmiten syy (antibioottien toimimattomuuteen) ehkä kuitenkin on, että tauti on jotain muuta kuin bakteeritauti. Se onkin virus, eikä siihen antibiootti auta, Järvinen selittää.

Lue myös:

    Uusimmat