10 laudaturia ja eximia: Kevään huippuarvosanat kirjoittanut Matias, 18, ei pidä tuntikausien pänttäämistä järkevänä – "Opiskeluun ei pidä tuhlata koko nuoruutta"

Tamperelainen Matias kirjoitti kymmenen ällää – nyt hän kertoo, mitä tekee seuraavaksi 6:09
MTV Uutiset Live tavoitti poikkeukselliset arvosanat kirjoittaneen Matiaksen. Kuuntele haastattelu videolta!

Elämän ei pidä olla pelkkää pänttäämistä, vaan siihen kuuluu myös hauskanpito, ajattelee 18-vuotias abiturientti Matias Mäkiranta. Tampereen Lyseon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Mäkiranta sai tänään kuulla kirjoittaneensa koko Suomen parhaimman tuloksen ylioppilaskirjoituksissa. 

18-vuotiaan Matias Mäkirannan ylioppilastodistuksessa komeilee kymmenen laudaturia ja yksi eximia.

Monesta huippuarvosanat kirjoittaneesta ylioppilaasta poiketen Mäkiranta ei lukenut tuntitolkulla kovien tavoitteiden perässä. Hän sanoo vain lukeneensa sen verran, että ymmärsi. Loppu on kiinnostuksen ansiota.

– Usein monen laudaturin oppilaat kertovat haastatteluissa istuneensa kotona lukemassa hiki hatussa. Se ei ole järkevää, haluan painottaa sitä kaikille, että suorittaminen ei ole itseisarvo. Kenenkään ei pitäisi pyrkiä kymmeneen laudaturiin, vaan tehdä asioita, mistä pitää. Opiskeluun ei pidä tuhlata koko nuoruuttaan, vaan siihen kuuluu paljon muutakin, Mäkiranta ajattelee.

Ja paljon muutakin hänen elämäänsä todella kuuluu.

Opiskelun lisäksi Mäkiranta toimii Suomen Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtajana ja yrittäjänä. Mäkirannan yritys tekee markkinointia ja verkkosivuja. Kolmas lukiovuosi ei ollut stressaava, vaan hauska. 

– Väitän, että luin ylioppilaskirjoituksiin vähemmän kuin keskivertolukiolainen. Olen tehnyt paljon asioita koulun sivussa, matkustellut, välillä hengaillut kavereiden kanssa ja tehnyt asioita, mistä olen kiinnostunut ja pitänyt. Kirjoitin 11 ainetta, koska ne kaikki kiinnostivat minua jollain tavalla. Koen, että opin asiat nopeasti ja pärjäsin sillä.

Yhteiskuntaoppia ja psykologiaa

Mäkiranta kirjoitti pitkän matematiikan, englannin, historian, yhteiskuntaopin, keskipitkän ruotsin, fysiikan, kemian, lyhyen saksan, psykologian, maantieteen ja äidinkielen. Eximia tuli äidinkielestä.

Hän on kiinnostunut etenkin yhteiskunnasta, sijoittamisesta, kestävästä kehityksestä ja käyttäytymistaloustieteestä. 

– Psykologia, etenkin talouspsykologia kiinnostaa koko ajan enemmän. Luen vapaa-ajallani esimerkiksi Daniel Kahnemanin tekstejä. Mielestäni hänen näkökantansa ajattelumme virheistä ovat kiinnostavia. 

Taloustieteen opinnot kiinnostavat

Mäkirannan tulevaisuus on taloustieteen parissa, mutta opiskelumaa on vielä epäselvä.

Vaihtoehtoina ovat Suomi, Iso-Britannia ja Alankomaat. Punnittavaa on vielä paljon, kuten koronaviruspandemia, brexit ja tietysti se, missä tulevat yliopistovuodet tuovat mukanaan lisää hauskoja kokemuksia. Kuten lukiossa.

– Tietenkin haluan mennä hyvään yliopistoon, mutta opiskelu ei ole ainut asia, mikä minua kiinnostaa.  Elämän pitää olla myös hauskaa, Mäkiranta kertoo. 

Ensin tulossa on kuitenkin kesä, johon toisessa maailman tilassa olisi kuulunut interrail ystävien kanssa. Sen sijaan luvassa on mökkeilyä, jalkapalloa ja yhdessäoloa kavereiden kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat