Topias Muukkonen kirjoitti yhdeksän laudaturia – kertoo stressistään ja Pisa-keskustelusta

Muukkosen mielestä Pisa-tuloksia tuijotetaan liikaa. Hänen mukaansa kouluissa on paljon nuoria, jotka osaavat opiskella.

Topias Muukkonen kirjoitti tänä keväänä yhdeksän laudaturin ylioppilaaksi Helsingin Mäkelänrinteen lukiosta. Tulos on koko Suomen toiseksi paras. Oikeastaan laudatureja on kymmenen, sillä 19-vuotias Muukkonen kirjoitti matematiikasta ja ruotsista sekä pitkän että lyhyen oppimäärän, mutta Ylioppilastutkintolautakunta laskee joka aineesta vain yhden arvosanan.

Itselleen Muukkoselle koko maan mittakaavassa hieno tulos tuli yllätyksenä.

– Sain alustavista arvosteluista hyvät pisteet, mutta en tiennyt, millaiset tulokset olisivat koko maassa, Muukkonen sanoo STT:lle.

Ylioppilastutkintolautakunnan tilastojen mukaan Muukkonen oli ainoa tänä vuonna samaan tulokseen päässyt opiskelija. Vain yksi opiskelija kirjoitti yhden laudaturin enemmän.

Seuraavaksi Muukkonen suuntaa luultavasti opiskelemaan Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Koska Muukkonen saa ylioppilastutkinnon arvosanojen ansiosta täydet pisteet, sisäänpääsy lääketieteelliseen pitäisi olla melko varmaa.

– Tämä on ollut vähän tällainen jonkunnäköinen unelma tämä lääketiede, Muukkonen sanoo.

Muukkosella ei ole vielä selkeää ajatusta siitä, mihin ammattiin hän tähtää.

– Haluan nähdä, millaista se lääketieteen opiskelu on. Onko se ehkä sitten tutkija, Muukkonen pohtii uravalintaa.

Pisteet ratkaisevat

Hyvistä arvosanoista huolimatta Muukkonen on kipuillut jatko-opintojen kanssa. Hän tiesi jo lukioon tullessaan, että haluaa opiskella paljon luonnontieteitä. Muukkosen lempiaineita ylioppilaskirjoituksissa olivatkin matematiikka, fysiikka, kemia ja biologia. Hän ei kuitenkaan hakenut luonnontieteelliseen tiedekuntaan.

– Jos olisin ottanut jo toisen paikan vastaan, en voisi hakea enää lääketieteelliseen todistuksella. Nyt se vähän pakotti tekemään valinnan näin. Se on ainakin itseäni stressannut paljon.

Tilannetta kuulostellessaan Muukkonen kertoo huomanneensa, että moni opiskelija katsoo pisteiden perusteella, mitä pyrkii opiskelemaan.

– Juuri tänään koulun ruokalassa juttelin muutaman kanssa siitä, että jos haluaa suositulle alalle, korottaako niitä ylioppilastutkintoarvosanoja loputtomasti. Sellaista stressiä on näkyvissä, Muukkonen kertoo.

Muukkosen mukaan lukion ensimmäisellä ja toisella luokalla ei vielä stressata opinnoista niin paljon, mutta abivuonna lasketaan ja taktikoidaan.

Hankalin Muukkosen kirjoittamista aineista oli ehdottomasti äidinkieli. Muukkosen mukaan on vaikea tietää, kuinka omaa kirjoitustaitoa arvioidaan. Äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon kokeen Muukkonen teki viime syksynä aiheesta "Veden merkitys yhteiskunnalle".

Pisa-keskustelu velloo

Viime aikoina opettajat, päättäjät ja vanhemmat ovat puhuneet paljon julkisuudessa koulujen ongelmista ja oppimistuloksista. Mitä mieltä Muukkonen on opiskelijana?

– Olen lukenut paljon Pisa-tuloksista ja tuntuu, että yksittäisiä testejä tuijotetaan ehkä liikaa. Keskustelu jää vellomaan niiden ympärille, eikä ehkä nähdä kokonaiskuvaa. Kuitenkin kouluissa opiskellaan paljon sellaisia asioita, joita ne Pisa-testit eivät voi mitata. Suomessa on paljon nuoria, jotka osaavat opiskella.

Muukkonen kertoo olleensa lukioajan siitä onnekkaassa tilanteessa, että oppitunneilla ei ole ollut isoja ongelmia työrauhan kanssa.

Hänen vinkkinsä tuleville lukion ykkösluokkalaisille on lähteä mukaan erilaiseen toimintaan. Itse hän on ollut mukana opiskelijakunnassa ja järjestelemässä abivuoden tapahtumia.

–  Ne ovat ihan hauskoja piristyksiä lukioarkeen.

Hänen mukaansa lukio-opiskelu ei ole ollut sinänsä rasittavaa, mutta hän on suorittanut samalla paljon opintopisteitä avoimessa yliopistossa.

–  Välillä on ollut raskaitakin hetkiä, kun on ollut paljon kaikenlaista samaan aikaan.

Kirjoitusten tulosta Muukkonen ei aio juhlia ennen lakkiaisia.

–  Lakkiaiset on tulossa ihan kohta, silloin kyllä juhlistetaan.

Lue myös:

    Uusimmat