"Kun näin tulokset, olin aika hämmentynyt", sanoo syksyn paras abiturientti – 8 laudaturia ja 2 eximiaa kirjoittanut lukiolainen suoritti lukion kahden ja puolen vuoden aikana

Tiedonjanoinen ja tunnollinen. Näin kuvailee itseään syksyn parhaan ylioppilaskirjoitusten tuloksen saavuttanut Kempeleen lukion abiturientti Lotta Yli-Hukkala-Siira.

19-vuotias tyrnäväläinen kirjoitti kahdeksan laudaturia ja kaksi eximiaa. Myös arvosanapisteissä hän oli syksyn paras.

– Minua ovat kiinnostaneet aina hyvin monet asiat. Siksi olen käynyt myös lukion eri kursseja läpi perusteellisesti ja hyvin. Se on ollut koko lukiourani kestänyt prosessi, vaikka ei sitä lukion ensimmäisellä ajatellutkaan, että tässä minä nyt valmennaudun ylioppilaskirjoituksiin, Yli-Hukkala-Siira kertoi torstaina.

Yli-Hukkala-Siira suoritti lukion kahden ja puolen vuoden aikana ja vietti opiskelujen yhteydessä vuoden vaihdossa Saksassa. Kirjoitukset hän jakoi kahteen osaan.

Ei pelkkää pänttäämistä

Vaikka Yli-Hukkala-Siiralla oli yo-kirjoituksia varten luotuna lukusuunnitelma ja melko tarkka aikataulutus eri aineiden opiskeluun, eivät viimeiset kuukaudet ennen h-hetkeä olleet pelkkää pänttäämistä.

Abiturientti ehti osallistua Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon tuomariston jäsenen tehtäviin, tehdä kesän ajan töitä sekä käydä lenkillä ja salilla.

– Yritin tuoda oppimista mahdollisimman monessa muodossa osaksi arkipäivää. Saatoin vaikkapa salilla kuunnella jotain podcastia venäjäksi tai ruotsiksi tai katsoa jonkin dokumentin illalla.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta kirjoitusten erinomainen tulos tuli lopulta opiskelijalle itselleenkin yllätyksenä.

– Luin aamulla ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteen, että Suomen paras on saanut 68 pistettä. Ihan mielenkiinnosta laskin, voisiko se olla minulla ja ajattelin, ettei voi olla. Ja sitten kun näin tulokset, olin aika hämmentynyt, hän sanoi.

Oikeustiede kiinnostaa

Syksyn laudaturtähti suuntaa katseensa seuraavaksi oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin. Erityisesti kansainvälinen oikeus vaikuttaa etukäteen arvioituna kiinnostavalta. Opinahjon osalta ensimmäinen hakutoive osoittaa Helsinkiin.

– Ehkä siksi se, että kun olen täältä Oulun seudulta, niin nyt on vähän halua päästä näkemään ja kokemaan jotain pikkaisen suurempaa, Yli-Hukkala-Siira naurahti.

Ennen yliopiston pääsykokeita on kuitenkin hyvä juhlistaa yo-kirjoitusten tulosta. Ei vain joulukuisten lakkiaisten muodossa.

–  Pikkaisen mietittiin, jos illalla tehtäisiin pitsaa, Yli-Hukkala-Siira sanoi ja viittasi omaan perheeseen eli äitiin, siskoon ja poikaystävään.

Toiseksi paras tulos syksyn kirjoituksissa oli seitsemän laudaturia ja yksi eximia. Tämän tuloksen kirjoitti kaksi abiturienttia: toinen Helsingin Pohjois-Haagan yhteiskoulussa ja toinen Jyväskylän normaalikoulussa.

Tänä syksynä ylioppilaaksi valmistuvia on noin 3 000. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja