Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

10 karua faktaa ruokahävikistä: Suomalainen haaskaa 125 euroa vuodessa!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n mukaan kaikkiaan kotitaloudet pistävät roskiin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n mukaan kaikkiaan kotitaloudet pistävät roskiin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta.Lehtikuva
Julkaistu 04.11.2013 19:00

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 4-10. marraskuuta ja sen tavoitteena on auttaa kotitalouksia vähentämään ruokahävikkiä. Lue alta lisää ruokahävikistä.

1.

Jokainen suomalainen heittää vuosittain keskimäärin 23 kiloa ruokaa roskikseen (esimerkiksi kuoret, siemenkodat tai luut eivät sisälly lukuun). Rahassa mitattuna jokainen suomalainen heittää 125 euroa hukkaan vuodessa. Yhteensä suomalaiset kuluttajat tuottavat ruokahävikkiä 120–160 miljoonaa kiloa.

2.

Henkilömäärään suhteutettuna eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja vähiten kahden hengen talouksissa. Sellaisissa talouksissa, joissa ruokaa ostetaan paljon ja ruokamenot ovat suuret, syntyy myös paljon ruokahävikkiä.

3.

Elintarviketeollisuuden tuottama vuosittainen ruokahävikki on 75–140 miljoonaa kiloa, ravitsemispalveluiden 75–85 miljoonaa kiloa ja kaupan 65–75 miljoonaa kiloa.

4.

Poisheitetty ruoka vuodessa vastaa 100 000 auton päästöjä.

5.

Ämmässuon kaatopaikalle päätyneestä ruoasta 15 prosenttia oli maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n Kuru-hankkeen seulonnan mukaan vielä avaamattomissa pakkauksissa.

6.

Roskikseen päätyy eniten vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita.

7.

Yleisimmät syyt ruoan poisheittoon ovat pilaantuminen, päiväyksen vanheneminen ja lautastähteeksi jääminen. Lapsiperheissä ruokailun suunnittelua vaikeuttavat kiire sekä lasten muuttuvat makumieltymykset.

8.

Kuluttajista 22 prosenttia kokee vaikeaksi tietää, milloin ruoka on vielä syömäkelpoista.

9.

Parasta ennen -merkityt elintarvikkeet ovat melko todennäköisesti syömäkelpoisia vielä päiväyksen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään sen sijaan erittäin herkästi pilaantuvissa tuotteissa, joten päiväyksen jälkeen tuote saattaa olla terveydelle haitaksi.

10.

Ruokahävikkiä voi vähentää suunnittelemalla ruokailut tarkemmin. Tee ostoslista ja tarkista ruokatilanne ennen kauppaan lähtöä. Valitse taloudellesi sopivan kokoinen pakkaus, sillä kalleinta ruokaa niin kuluttajan kuin ympäristönkin kannalta on poisheitetty ruoka. Muista myös säilyttää ruokasi oikein ja hyödynnä tähteesi uusissa ruoissa.

Lähteet:

Evira

Kuluttajaliitto

MTT:n Kuru-hanke

MTT:n uutiset

Saa syödä

MTV/Ursula Vieno

Lisää aiheesta:

"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"Syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – näin pahasti siitä kärsii sekä ilmasto että oma lompakkosiKuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaNelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • 06:59
    Muistisairaudet

    Kymmenen varhaista oiretta muistisairaudesta – älä jätä hälytysmerkkejä huomiotta

  • Eilen18:52
    Sydänterveys

    Unohda askelmäärä: Yksi kävelymuutos voi tuoda hyötyjä sydänterveydelle

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti