1:02

Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin lomamatkan verran vuodessa - näin helposti säästät selvää rahaa

Suomalainen tuottaa vuodessa noin 20-25 kiloa ruokahävikkiä kotonaan. Asiantuntija kertoo, miten voit itse vähentää ruokahävikin määrää.

Kävimme katsomassa, miltä suomalaisten ruokahävikki näyttää ja miksi sitä kertyy niin paljon. Katso tulokset videolta!

Keskimäärin joka kahdeskymmenes ruokakassi, joka ostetaan, päätyy käytännössä suoraan roskiin, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen kehityspäällikkö Katja Pethman. Viisi prosenttia kotitalouksien ruokaostoksista, yhteensä noin 120-160 miljoonaa kiloa vuosittain, päätyy siis hävikiksi. Kokonaisuudessaan suomalaisesta ruokaketjun hävikistä kotitaloukset tuottavat neljäsosan.

Ruokahävikki on selvästi tarpeetonta rahanmenoa: yhtä henkilöä kohden ruokahävikkiin menee noin 125 euroa vuodessa. ”Turhaan tuotettu” ruoka kuormittaa talouden lisäksi myös ympäristöä. Kyse ei ole pelkästään ruoasta syntyvästä jätteestä, vaan ruoan tuotantoon ja valmistukseen menevistä turhista päästöistä.

Suunnittele etukäteen ja vältä hutiostokset

Saa Syödä! -sivusto kertoo, että eniten suomalaiset heittävät pois vihanneksia, maitotuotteita ja kotona valmistettua ruokaa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan, eniten ruokaa heittävät pois yksin asuvat naiset.

Vuosittain suomalaiset kotitaloudet heittävät pois:

  • 22 milj. kiloa vihanneksia ja juureksia
  • 21 milj. kiloa kotona valmistettua ruokaa 
  • 20 milj. kiloa maitotuotteita
  • 12 milj. kiloa leipää

– Suurin kompastuskivi kotitalouksien ruokahävikin syntymisessä on suunnittelemattomuus, Pethman kertoo.

Viikon ruokaostokset kannattaisi aina suunnitella etukäteen, jolloin kaupasta tulee ostettua vain se tarpeellinen. Kaupasta ei myöskään kannata hamstrata varsinkaan helposti pilaantuvia tuotteita – vaikka ne olisivat tarjouksessa.

Pethman peräänkuuluttaa myös ruoanlaittotaitoa.

– Olisi hyvä, että osaa soveltaa ruokaohjeita, eli korvata reseptin aineksia jollain jo kaapista löytyvällä tuotteella, Pethman sanoo.

Myös Huomenta Suomessa keskusteltiin ruokahävikistä, sen syistä ja keinoista vähentää oman kotitalouden aiheuttamaa hävikkiä.

7:32

 Lähteet: Luke, Saa Syödä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja