Suomalainen tuottaa vuodessa noin 20-25 kiloa ruokahävikkiä kotonaan. Asiantuntija kertoo, miten voit itse vähentää ruokahävikin määrää.
Kävimme katsomassa, miltä suomalaisten ruokahävikki näyttää ja miksi sitä kertyy niin paljon. Katso tulokset videolta!
Keskimäärin joka kahdeskymmenes ruokakassi, joka ostetaan, päätyy käytännössä suoraan roskiin, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen kehityspäällikkö Katja Pethman. Viisi prosenttia kotitalouksien ruokaostoksista, yhteensä noin 120-160 miljoonaa kiloa vuosittain, päätyy siis hävikiksi. Kokonaisuudessaan suomalaisesta ruokaketjun hävikistä kotitaloukset tuottavat neljäsosan.
Ruokahävikki on selvästi tarpeetonta rahanmenoa: yhtä henkilöä kohden ruokahävikkiin menee noin 125 euroa vuodessa. ”Turhaan tuotettu” ruoka kuormittaa talouden lisäksi myös ympäristöä. Kyse ei ole pelkästään ruoasta syntyvästä jätteestä, vaan ruoan tuotantoon ja valmistukseen menevistä turhista päästöistä.
Suunnittele etukäteen ja vältä hutiostokset
Saa Syödä! -sivusto kertoo, että eniten suomalaiset heittävät pois vihanneksia, maitotuotteita ja kotona valmistettua ruokaa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan, eniten ruokaa heittävät pois yksin asuvat naiset.