"Paranin noudattamalla kirjaimellisesti Antti Heikkilän oppeja"

Maria Tainio nimittää itseään pilke silmäkulmassa lääkäri Antti Heikkilän opetuslapseksi. Pian 70 vuotta täyttävä nainen noudattaa kaikkia Heikkilän tärkeimpiä ohjeita ja voi paremmin kuin koskaan.

Maria Tainion ääni soi kirkkaana ja heleänä. Puheessa ei kuulu häivähdystäkään katkeruudesta, vaikka toisinkin voisi olla, ottaen huomioon hänen terveyshistoriansa.

Korkea verenpaine oli Marian seuralainen 20 vuoden ajan. 2 tyypin diabetekseen hän sairastui viitisen vuotta sitten. Terveyttä nakersivat osaltaan ylipaino ja nivelrikko.

Viime helmikuussa Maria pääsi nivelrikon vuoksi leikkaukseen, jossa hänelle asennettiin polviproteesi. Itse operaatio meni hyvin, mutta samalla särky siirtyi uuteen paikkaan.

− Selkäkipu alkoi jo sairaalassa. En ollut aiemmin kärsinyt vastaavasta. Makasin kotona sängyssä ja otin päivä päivältä enemmän lääkkeitä, Maria kertoo.

Kun olo alkoi käydä sietämättömäksi, kotipaikkakunnan lääkäri diagnosoi säryn hermokivuksi.

− Hän määräsi minulle hermokipulääkityksen. Se auttoi jonkin verran, mutta veti olon vähän pöperöksi.

Lääke kuin huume

Huhtikuussa Maria sattui katsomaan Studio55.fi-ohjelman, jossa lääkäri Antti Heikkilä puhui kivusta. Maria havahtui kerrasta: tässä on ihminen, joka puhuu asiaa!

− Sain kirjastosta lähes kaikki hänen kirjansa. Minulle tuli olo kuin olisin saanut uskonnollisen herätyksen.

1. kesäkuuta Maria istui Heikkilän vastaanotolla Helsingissä. Siihen mennessä asiaan paneutunut nainen oli saanut selville, että hermokipulääke, jota hän oli jo tovin käyttänyt, lukeutui Heikkilän mustalle listalle.

− Heikkilä kirjoitti, että kyseinen lääke oli tullut muoti-ilmiöksi, vaikka kyseessä on herkästi riippuvuutta aiheuttava huumelääke.

Maria mietti järkyttyneenä, miksi kukaan ei ollut aiemmin kertonut vastaavaa. Hän lopetti Heikkilän ohjeiden mukaan vähitellen valmisteen käytön.

− Olin ehtinyt syödä lääkettä lähes kuukauden. Viimeisen pillerin otin päivää ennen Heikkilän tapaamista.

Kipu katosi kerrasta

Vastaanotolla Antti Heikkilä ilmoitti potilaalleen lyhyen keskustelun päätteeksi lähes arvaavansa, mistä jatkuvat säryt johtuvat.

Maria asettui hoitopöydälle, ja lääkäri alkoi painella tämän selkää.

− Se sattui aivan järkyttävästi. Parahdin, että kipukynnykseni ylittyy aivan juuri. Mutta samalla luotin häneen, Maria kertaa.

Pienen tauon jälkeen toimenpide jatkui samalla tavoin kropan terveellä puolella. Maria puri hammasta.

Kolmannessa käsittelyssä tapahtui jotain, jota Maria ei edelleenkään tahdo ymmärtää.

− Heikkilä kysyi, miltä minusta tuntuu. Totesin hämmästyneenä, ettei miltään. Kipu katosi ja jäi sinne hänen huoneeseensa. Tuon päivän jälkeen en ole syönyt yhtäkään särkylääkettä, en edes aspiriinia, Maria iloitsee.

Ruokavalio uusiksi

Maria palasi kotiin kivuttomana ja täynnä tarmoa. Uuden olotilan kannustamana remonttiin meni koko elämä.

Muutos käynnistyi ruokakaapista, kun Maria päätti aloittaa Heikkilän suositteleman vähähiilihydraattisen ruokavalion.

− Minulla olin ihan selkeästi ylipainoa. Uuden ruokavalion myötä kilot alkoivat lähteä portaittain. Välillä lasku pysähtyi, mutta jatkoin sinnikkäästi. Tähän mennessä on mennyt lähes kymmenen kiloa, Maria iloitsee.

Lukemansa perusteella Maria osasi odottaa myös ruokavalion vaikutusta diabetekseen. Ja kyllä, odotus palkittiin.

− Otin aiemmin sekä aamu- että iltalääkkeen. Nyt olen pystynyt jättämään iltalääkkeen pois.

− Syön myös verenpainelääkkeitä, ja alkuun näytti siltä, että pärjään ilman niitäkin. Pikku hiljaa paineet nousivat sen verran, että palasin lääkkeisiin. Kaikkea ei kannata jättää kerralla, Maria ymmärtää.

Ravinto vaikuttaa hyvään oloon

Maria on löytänyt tukea elämäntapamuutokseensa Antti Heikkilän perustamasta nettiyhteisöstä. Hyvä olo säteilee myös lähipiiriin. Ystävä totesi Marialle hetki sitten, että tämä näyttää pirteämmältä kuin ennen.

− Se on totta. Viime vuonna minulla oli pientä masennusta. En jaksanut, olin haluton, elämä tuntui raskaalta. Nyt olen selkeästi voimissani.

Maria uskoo, että ravinnolla on ollut tärkeä vaikutus nykyiseen hyvään oloon.

− Olen noudattanut aika kirjaimellisesti Heikkilän oppeja. Rasvoista käytän vain voita ja oliiviöljyä, olen lisännyt D-vitamiinia. Olen varsinainen opetuslapsi, Maria sanoo nauraen.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat