Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia – ja se kertoo isommasta muutoksesta maailmassa

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia 7:23
Katso video: Kuinka kauan nykyinen asemasotavaihe kestää? Entä pystyykö Ukraina työntämään Venäjän pois valtaamiltaan alueilta?

Ukraina on saamassa Yhdysvalloilta 300 kilometrin päähän yltäviä pitkän kantaman ATACMS-ohjuksista osana Yhdysvaltojen hyväksymää apupakettia.

Ohjuksilla Ukraina pystyisi häiritsemään muun muassa Venäjän logistiikkaa, arvioi Puolustusvoimien johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja Aki-Mauri Huhtinen.

– Tällä hetkellä rantarata Donin Rostovista Krimille alkaa kohta olemaan valmis, ja heidän huoltonsa ja sotakoneen pyörittäminen on riippuvainen paljon rautateistä ja teistä.

Huhtisen mukaan Ukraina kykenee pitkän kantaman ohjuksilla iskemään sotakaluston ja joukkojen lisäksi muun muassa Venäjälle tärkeisiin ilmapuolustusjärjestelmiin ja tykistötutkiin.

– Nämä ovat tietysti niitä paikkoja, mihin pitää päästä iskemään.

Yhdysvalloissa ja myös Euroopassa on suhtauduttu aiemmin nihkeästi siihen, että Ukrainalle annettaisiin pitkän kantaman ohjuksia, joilla se voisi hyökätä aiempaa syvemmälle Venäjän maaperälle.

Nyt Yhdysvalloissa ja Euroopassa on Huhtisen mukaan huomattu, että sota on pitkittymässä ja Putinin hallintoon ja Venäjään on alettu suhtautumaan entistä vakavammin ja kriittisemmin.

– Tässä näkyy ehkä tällainen isompi kuva, että ymmärretään, että Venäjää ei saada työnnettyä vuoden 1991 rajojen taakse. Krim on strategisesti erittäin tärkeä.

Huhtisen mukaan on ehkä ymmärretty, että Krim on saatava Ukrainalle takaisin, koska ilman sitä Ukrainan merille pääsy ja koko talouden pyörittäminen on vaikeaa.

– Tässä pikkuhiljaa Euroopan valtiot ja Eurooppa alkavat vakavoitua.

Katseet käännettävä myös muihin maanosiin

Huhtisen mukaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa on huomattu, että kyse ei ole enää pelkästään Ukrainasta ja paikallisesta sodasta, vaan myös muusta maailmasta.

Huhtinen sanoo, että pitää katsoa myös, mitä Iranin ja Israelin välillä tapahtuu, mitä Lähi-idässä tapahtuu, ja miten Kiina reagoi Taiwanin kanssa.

– Se ei ole todellakaan Euroopan eikä Yhdysvaltojen etujen mukaista, että näitä kriisipesäkkeitä syntyy muuallekin maailmaan. Se on nimenomaan Venäjän, Kiinan, Iranin, Intian ja Afrikan maiden ja ehkä Latinalaisen Amerikan tiettyjen maiden etu.

Kuinka kauan nykyinen asemasotavaihe kestää? Pystyykö Ukraina työntämään Venäjän pois valtaamiltaan alueilta? Katso jutun alusta koko Huhtisen haastattelu.

Uutista päivitetty 24.4 kello 21.12: Ingressiä tarkennettu tiedolla, että ohjukset ovat osa Yhdysvaltojen hyväksymää apupakettia

Lue myös:

    Uusimmat