Pizzaviikko, osa 1 - pikapizza

MTV Oy, All rights reserved

Olen etsinyt täydellistä pizzareseptiä passiivisen intensiivisesti jo vuosia. Luulin blogin alkuaikoina, että ymmärsin paljon pizzan teosta. Mitä enemmän olen asiaan paneutunut, sitä laajempi ja syvempi asia, jopa filosofia, sen takaa on löytynyt. Homma olisi paljon helpompaa, jos kotona olisi puu-uuni, johon saisi 400 astetta lämpöä. 250 asteen kotiuunissa joutuu säveltämään enemmän. Vaimon lähdettyä muutamaksi päiväksi reissuun päätin ottaa asiaksi ellei täydellisen, niin vähintäänkin hyvistä taikinoista parhaan löytämisen. Kukin taikina on tehty hyvin eri tavalla. Sen puitteissa, että raaka-aineet ovat kaikissa likimain samat eli jauho, hiiva, suola ja vesi. Taikinaa kohotellaan kylmässä ja lämpimässä, puoli tuntia tai monta päivää. Sitä vaivataan, painellaan, kännellään tai venytellään. Kaikissa on oma ideansa. Olen jopa uppopaistanut ja grillanutkin pizzaa. Kyse on vain kemiasta. Siitä enemmän jatko-osissa.

Testaa eri versioita, löydä suosikkisi ja voin luvata, ettei mieli tee enää kauhoa pizzaa pakastealtaasta!

Taikinan olennaisin osa on jauhot. Useimmat vannovat hienoiten jauhettuihin tuplanolla "00"-jauhoihin. Niitä on Suomessa käsittämättömän vaikea saada käsiinsä, joten kannattaa poiketa erikoisruokakaupoissa. Tampereella olen törmännyt niihin Keittiöelämäässä ja Stockmannilla. Erikoishiivoja ei ainakaan omassa kaupungissa ole, joten vaihtoehdoiksi jäävät tuore- ja kuivahiiva. Molemmat hoitavat homman, vaikka koulukuntaerot voivat olla jyrkkiä. Erittäin tärkeää on myös kuuma paistoalusta. Mieluiten pizzakivi, mutta hätätapauksessa myös uunipelti. Se aloittaa pohjan paistamisen heti.

Aloitan neliosaisen pizzasaagan tähän asti yleisimmin käyttämälläni ohjeella, joka toimii hyvin, kun pizzanhimo iskee yllättäen eikä taikinaa ole aikaa kohotella päiväkausia. Parempaa "00"-jauhoilla, mutta toimii vallan hyvin myös tavallisilla erikoisvehnäjauhoilla. Lisäksi laitan mukaan pizzakastikereseptini. Se on muotoutunut vuosien varrella tällaiseksi ja on hyvä. Aion tosin myöhemmin uppoutua kastikkeenkin sielunelämään syvemmin. Käytän soosiin tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia kulloisenkin fiiliksen mukaan.

Muista myös muut maukkaat taikinat, joissa kaikissa oma filosofiansa mainioon pizzaan!

Pizzataikina nro 1 - pikapizza

7 dl vehnäjauhoja

3,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

0,5 dl oliiviöljyä

2 tl suolaa

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa kulhossa 10 min. Taikina on melko löysää. Laita liina päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa 20 min. Kuumenna sillä välin uuni 225 asteeseen ja laita paistokivi/-alusta sisään. Jaa taikina kahtia ja asettele kevyesti jauhotetulle. Painele sormenpäillä ja venyttele tai kauli taikinasta kaksi ohutta pizzapohjaa. Täytä haluamillasi täytteillä, voitele reunat oliiviöljyllä ja paista pizzat reunoilta kullanruskeiksi noin 15 minuutissa.

Pizzakastike

4 pizzaan

1 tlk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

2 rkl tomaattipyreetä

3 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl punaviinietikkaa

1,5 rkl kuivattua oreganoa

0,5-1 tl chilirouhetta

1 tl fenkolinsiemeniä, morttelissa jauhettuna

1 tl sokeria

suolaa

mustapippuria

Kuumenna kattilassa oliiviöljy keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota puoli minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutin verran. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka, oregano, fenkolinsiemenjauhe. Hauduta 30 min. Mausta mieleiseksi suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat