Mainos
Mainos

Pikkelöidyt kurkut ruotsalaisittain - Pressgurka

Suolaisen, makean ja happaman raikas liitto, ruotsalaisittain pikkelöidyt pressgurkat syntyvät parissa tunnissa muutaman minuutin vaivalla.

Tulipa näytekappale kerrassaan poikkeuksellisesta kirjasta! Organica - superruokaa maasta lautaselle ohjaa nimellään mielestäni hiukan sivuun ja olisin ohittanut sen ilman ennakkotietoa kirjahyllyssä. Kyse on jokaisen kotikokin perusopuksesta, joka olisi hyvä lukea, jos ruoanlaitto kiinnostaa yhtään mikroaaltouunin käyttämistä enemmän. Ja nimenomaan lukea, Organicassa reseptit ovat marginaalissa.

Hyvän ruoan kokeneet monitoimimiehet Marcel Hägglund ja Sampo Kantele ovat saaneet lisätukea hyvää kyytiä kansainväliseksi huippukokiksi nousevalta Toni Toivaselta. Miehet ovat kirjoittaneet kirjan, joka kertoo ellei nyt kaikkia, niin monia vastauksia ruoasta, jota et ole uskaltanut tai ymmärtänyt kysyä ammattilaisilta. Mitkä keittiövälineet kannattaa hankkia ja mihin niistä kannattaa sijoittaa enemmän rahaa? Mihin raaka-aineissa kannattaa kiinnittää huomiota ja mihin erityisesti panostaa? Entä mistä hyviä raaka-aineita voi hankkia? Miten saada aika riittämään ruoanlaittoon? Miten pääsee irti liikakiloista? Miten kannattaa oman keittiöpuutarhan perustaminen aloittaa ja mitkä ovat olennaiset asiat? Mistä löydän niitä villiyrttejä? Mitkä ovat hyviä juomia kokkailun lomassa? Jne. jne.

Varsinaisia ruokareseptejä Organica ei tarjoa, mutta taustatukea ruoanlaittoon sitäkin enemmän. Kirja opastaa tekemään omat liemet, pikkelöinnit, maustetut hunajat, sokerit ja snapsit yms. 1-2-3 -liemi on minulle tuttu entuudestaan terminä, mutta varsinaisen pikkelöinnin on tehnyt aina vaimo. Siksipä nappasin kiinni simppeliin tapaan tehdä klassinen ruotsalainen pikkelöity kurkku, ”pressgurka”, jonka Suomi-versio, mummon kurkut, vaihtaa viinietikan väkevämpään väkiviinaetikkaan. En tiennyt, että homma hoituu niin nopeasti, kahdessa tunnissa, josta aktiivista työaikaa on vartin verran. Lopputuloksena raikas ja maukas lisuke/höyste, joka sujahti suoraan tekemään säväyksen burgerin välissä. Raikas, suolaisen, happaman ja makean liitto.

1-2-3 -liemi (kokkien peruspikkelöintiliemi)
1 osa viinietikkaa
2 osaa sokeria
3 osaa vettä

OHJE: Sekoita ainekset yhteen ja käytä kurkulle, sillille, punajuurille jne.

Ruotsalainen klassinen ”Pressgurka”
500 g kurkkua
20 g suolaa
1-2-3 -lientä

OHJE: Leikkaa kurkku viipaleiksi. Sekoita suola ja kurkku. Laita siivilään ja anna valua tunnin. Huuhtele kurkku vedellä ja laita kurkku keraamiseen kulhoon tai lasipurkkiin. Peitä 1-2-3 -liemellä. Anna maustua tunnin ajan. Tarjoile heti.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.