Espoolainen leipomo päätyi tietämättään Euroviisuihin

Halmeen leipomo no rules
Espoon Kauklahdessa sijaitseva Halmeen leipomo on paikallisille suorastaan pyhä paikka. Halmeen leipomo

Pitkän historian omaava espoolaisleipomo sai yllättäen kymmenien miljoonien näkyvyyden.

Tiistaina 7.5. kymmenet miljoonat eurooppalaiset kokoontuivat ruutujen ääreen seuraamaan vuoden 2024 Euroviisujen ensimmäistä semifinaalia. Kymmenestä finaalipaikasta kilpaili yhteensä 15 maata, Suomi mukaan lukien. 

Jättimäinen farkkumuna, nakutangat ja pyrotekniikka upposivat yleisöön ja Windows95man siivitti tiensä finaaliin No rules! -kappaleellaan. 

Espoo edustettuna Suomen postikortissa

Ennen kilpailuesityksiä jokaisesta osallistujamaasta näytettiin viisuissa jo perinteeksi muodostuneet "postikortit". Lyhyissä videoissa näytettiin edustajille tärkeitä paikkoja heidän omista kotikaupungeistaan. 

Suomen postikorttivideossa seikkailtiin tietysti Windows95manin eli Teemu Keisterin kotikonnuilla Espoossa. Video alkoi kermamunkin syönnillä, jonka jälkeen Keisteri ja Henri Piispanen asioivat leipomossa ja nautiskelivat herkkuja leipomokahvilassa. 

Videolta oli selkeästi tunnistettavissa vuodesta 1899 asti toiminut espoolainen Halmeen leipomo. Leipomo on erittäin tunnettu maamerkki Espoon Kauklahdessa.

Tuli täytenä yllätyksenä leipomolle

Halmeen leipomon toimitusjohtaja Stefan Åsten kommentoi näkyvyyttä Euroviisuissa MTV Uutisille

– No kyllähän se oli todella hienoa!

Åstenin mukaan leipomolla ei ollut etukäteen tiedossa, että se saisi koko Euroopan laajuista "mainosta” viisulähetyksessä,

– Kyllä se tuli täytenä yllätyksenä. Itse en katsonut lähetystä, mutta vaimo mainitsi, että olimme näkyneet telkkarissa.

Viisuja Ylellä suomeksi selostanut Mikko Silvennoinen mainitsi Suomen postikortin aikana myös leipomon nimeltä.

–  No sekin vielä! Åsten kommentoi ilahtuneena.

"Niin iso juttu"

Leipomon toimitusjohtajan mukaan kyseessä on "niin iso juttu", että on vaikea arvioida, miten se tulee näkymään leipomolla. Hän arvelee, että kiinnostus leipomoa kohtaan ainakin lisääntyy. 

Yli 120 vuotta toimineessa leipomossa leivotaan lähes 200 erilaista tuotetta. Postikorttivideolla nähdyt kermamunkit ovat Åstenin mukaan yksi leipomon suosikkituotteista.

Vuonna 2019 toimitusjohtaja Åsten kertoi Helsingin Sanomille leipomolla olevan liian pienet tuotantotilat kysyntään nähden, mutta uusiakaan ei voi etsiä: olisi skandaali, jos leipomo muuttaisi Kauklahdesta pois.

No rules! -kermamunkkeja

Åsten kertoo Teemu Keisterin olevan yksi leipomokahvilan vakioasiakkaista. Ei siis ihmekään, että paikka valikoitui myös suomen postikorttivideolle. 

Sen verran leipomossa kuitenkin ennakoitiin viisuhuumaa, että tuotevalikoimiin lisättiin tällä viikolla No rules! -kermamunkit. Nyt kun Suomi pääsi finaaliin, munkkien myyntiä voi hyvillä mielin jatkaa.

Katso myös video: Suomi pääsi Euroviisujen finaaliin! Tuoreet tunnelmat Ruotsista

Suomi pääsi Euroviisujen finaaliin - näin Windows95man ja Henri Piispanen kuvailevat tunnelmia 1:09
Näin Windows95man ja Henri Piispanen kuvailevat tunnelmia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!