Juopuneet pavut - meksikolainen lisuke

MTV Oy, All rights reserved

Seuraavat päivitykset seikkailevat Meksikon aurinkoon. Ei siksi, että hakisin lämpöä edes mielikuvina tänne hyiseen pohjoiseen kesään. Ihan vain siksi, että halusin vihdoin kokeilla uppopaistettua burritoa, chimichangaa. Herkku tuli vastaan erinomaisessa, lontoolaisen Death by Burrito -raflakonseptin isän, Shayn Olan, keittokirjassa Meksikolaista meksikolaisittain.

Kirjan versio on suuritöinen, mutta suurimman osan vaivasta voi kiertää tekemällä vimosen päälle hyvän chili con carnen ja täyttää burrito sillä. En tarkoita sellaista suomalaishenkistä jauhelihamössöä, vaan hitaasti haudutellen tehtyä syvien makujen lihapataa. Sekin vie aikaa, mutta vaivaa ei niinkään.

Silti kirjan chimichanga pesee varmasti kaikki oikaistut versiot, joten tarjoan mahdollisuuden isoon makuelämykseen. Maun lisäksi reseptin hyviä puolia on täytteen osasten moninaisuus. Niitä voi hyödyntää erikseen ja niistä saa yksittäinkin loistavia lisukkeita grilli- ja meksikolaisateriaan.

Aloitan osasten purkamisen ”juopuneilla pavuilla”. Hiprakkaan ne päätyvät stout-tequilakylvyssä. Toimivat vaikka minkä meksikolaissetin osana. Itse oikaisin papujen liotuksen osalta ja käytin purkkikamaa. Hyvää tuli.

VINKKI!Tsekkaa muut meksikolaisreseptit, joiden kyytiin tämä sopii.

Juopuneet pavut

6 hlölle

160 g pintopapuja, yön yli kylmässä vedessä liotettuna (tai purkkikamaa)

160 g mustapapuja, yön yli kylmässä vedessä liotettuna (tai purkkikamaa)

nokare voita ja 25 g lisää viimeistelyyn

1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli, hienonnettuna

1 porkkana, hienonnettuna

1 sellerinvarsi, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 punainen paprika, hienonnettuna ilman siemeniä

1 vihreä chili, hienonnettuna

100 g tomaattipyreetä

1 rkl kuivattua oreganoa

70 g dijonsinappia

1 rkl suolaa

5 dl kylmää vettä

5 dl stout-olutta, esim. Guinness

5 cl tequilaa

1 rkl fariinisokeria

(korianteria viimeistelyyn)

Kuumenna kasari miedolle lämmölle. Laita kasariin nokare voita ja 1 rkl oliiviöljyä. Kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä muutama minuutti. Lisää valkosipuli, paprika ja chili ja paista vielä 2 min.

Lisää valutetut pavut, tomaattipyree, oregano, sinappi, suola ja kylmä vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalta siihen mahdollisesti nouseva vaahto. Madalla lämpöä, peitä kannella ja keitä, kunnes pavut ovat aivan pehmeitä eli noin 3-4 h. Lisää tarvittaessa välillä vettä. Purkkipavut ovat periaatteessa kypsiä, joten hauduttele paljon vähemmän aikaa, kunnes vesi on haihtunut ja seos mukavan mehevää. Sekoita välillä, jotta pavut eivät tartu pohjaan kiinni.

Lisää stout ja tequila ja keitä ilman kantta puolen tunnin ajan (tölkkipapujen kohdalla voit laittaa mukaan jo edellisessä vaiheessa). Papujen tulisi olla lopuksi niin pehmeitä, että ovat hajoamispisteessä. Sekoita kunnolla. Lopullisessa seoksessa tulisi olla ehjiä ja muusaantuneita papuja. Sekoita joukkoon sokeri ja 25 g voita. Pinnalle korianteria.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat