Sushia pohjoismaiseen tapaan
Tässä saat vinkkejä pohjoismaiseen tapaan valmistaa sushia. Raaan kalan sijaan käytämme savustettua ja marinoitua kalaa. Tarjoilemme lisukkeena wasabilla maustettua kermaviilikastiketta.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
Ainekset
- Neljälle
Sushiriisi
- 2 ½ dl sushiriisiä
- 5 dl vettä
Sushiviinietikka, 1 dl
- 1 dl riisiviinietikkaa
- ½ dl kidesokeria
- 2 ½ rkl suolaa
- 1 rkl sakea
Sushirulla
- 3 noria, merilevälevyä
- 1 annos sushiriisiä
- hieman wasabia
Lohipalat
- 1 nori, merilevälevy
- 200 g savulohta
Marinoitu ruijanpallas
- 200 g ruijanpallasta
- 3 rkl seesamiöljyä
- 2 tl japanilaista soijaa
- muutama ruohosipulinvarsi
Marinoidut jättikatkaravut
- 8 jättikatkarapua
- 2 tl öljyä
- 2 rkl japanilaista soijaa
Wasabikastike
- 3 dl kermaviiliä
- 1 tl wasabia
Tarjoiluun
- kuutioitua lavakurkkua
- purjorenkaita
- japanilaista soijaa
Valmistusohje
1. Sushiriisi: Valmista riisi hetki ennen sushin tekoa ja syömistä. Riisiä ei pidä säilyttää jääkaapissa, silloin viinietikan maku haihtuu. Huuhdo riisi hyvin. Kaada riisit kattilaan. Ota toinen kattila ja kuumenna vesi siinä kiehuvaksi. Kaada kiehuva vesi riisin päälle. Laita riisikattila lämpimälle levylle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Alenna lämpöä ja anna riisin porista vielä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tee sillä aikaa sushiviinietikka. Kaada riisiviinietikka, kidesokeri, suola ja sake kattilaan. Kuumenna varoen kunnes sokeri on liuennut. Nesteestä tulee aika paksua. Anna jäähtyä. Ota riisi liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia kannen alla. Levitä riisi suureen vuokaan. Pirskottele päälle ½ dl sushiviinietikasta. Sekoita varoen puulusikalla. Anna jäähtyä, peitä sitten riisi kostealla pyyhkeellä.
2. Sushirullat: Laita merilevälevylle n. ½ cm paksuinen kerros riisiä. Levitä päälle ohut wasabinauha ja kääri rullalle. Liimaa sauma tilkalla riisiviinietikkaa. Leikkaa rullat keskeltä terävällä veitsellä. Leikkaa jokainen puolikas viistosti.
3. Lohipalat: Leikkaa lohipalat suupaloiksi. Leikkaa merilevälevyt ½ cm leveiksi ja 8 cm pitkiksi nauhoiksi. Kierrä nauhat sushin ”mahan” ympärille. Liimaa alapuolelta tilkalla riisiviinietikkaa.
4. Ruijanpallaspalat: Leikkaa kalafilee neljäksi ohueksi nauhaksi. Kääri jokainen pala rullalle, kaada päälle seesamiöljyä ja soijaa ja marinoi 10 minuuttia. Koristele ruohosipulilla ennen tarjoilua.
5.Marinoidut ravunpyrstöt: Kuori jättikatkaravut ja paista nopeasti öljyssä. Anna jäähtyä täysin ja marinoi soijassa.
6. Wasabikastike: Sekoita kermaviili ja wasabi. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.
7. Asettele sushipalat neljälle lautaselle. Koristele purjorenkain ja kurkkukuutioin. Tarjoile soijan ja wasabikastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje