Mausteinen chutney

Hyvän chutneyn salaisuus on maustamisessa. Se antaa chutneylle syvyyttä ja persoonallisuutta, mutta chilin kanssa ei pidä liioitella, koska se tekee chutneysta sitä tulisempaa, mitä kauemmin sitä säilyttää. Tamarindi on trooppinen hedelmä, joka maistuu hieman happamilta taateleilta. Sitä käytetään intialaistyyppisissä kasvis­muhen­noksissa ja chutneykastikkeissa. Tamarindista valmistetaan ruoanlaitossa käytettävää tamarinditahnaa.

7,5 dl

  • 6 kuivattua currylehteä
  • 1 tl roomankuminan siemeniä
  • 1–2 rkl sinapinsiemeniä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 3 kuivattua punaista chiliä
  • Oliiviöljyä paistamiseen
  • 1 sipuli kuorittuna ja raastettuna
  • 3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienoksi viipaloituna
  • 4–6 rkl tamarinditahnaa tai liotettua tamarindia (ks. vihje alla)
  • 3 rkl hienosokeria
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista kookoshiutaleita
  • 2 isoa porkkanaa kuorittuna ja karkeasti raastettuna
  • Merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Valmistusohje

1. Paahda currylehtiä ja roomankuminan, sinapin- ja korianterinsiemeniä kuivassa pannussa miedolla lämmöllä noin kaksi minuuttia, kunnes ne ovat aromaattista (varo polttamasta niitä). Lisää hyppysellinen suolaa ja kuivatut chilit. Lisää hieman öljyä ja kuullota sipulia kaksi minuuttia. Lisää valkosipuliviipaleet ja kypsennä miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Lisää tamarinditahna ja sokeri ja kypsennä keskilämmöllä noin kaksi minuuttia, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita joukkoon kookospähkinä.

3. Lisää porkkanat ja sekoita hyvin. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna kypsyä hiljalleen 5–6 minuuttia. Löysennä seosta tarvittaessa lisäämällä 2–3 ruokalusikallista vettä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita – tarkista myös makeus. Nosta pois liedeltä.

4. Kaada chutney steriloituihin purkkeihin (ks. sivu 175) heti ja sulje ne ilmatiiviisti. Tämän reseptin chutneyta voidaan nauttia heti. Se myös säilyy jääkaapissa enimmillään kuukauden verran. Tarjoile sitä kylmän lihan tai juuston kanssa.

TAMARINDIN VALMISTELU

Jos olet hankkinut tamarindilevyn tamarindi­tahnan sijaan, liota sitä pienessä määrässä kuumaa vettä, poista siemenet ja murskaa tahnaksi tai paksuksi nesteeksi.

Resepti on kirjasta Gordon Ramsay - Kokkauksen taito. (Readme.fi 2013)

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.