Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mausteinen chutney

Julkaistu 06.03.2013 08:43
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon, Kasvisruoka

7,5 dl

  • 6 kuivattua currylehteä
  • 1 tl roomankuminan siemeniä
  • 1–2 rkl sinapinsiemeniä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 3 kuivattua punaista chiliä
  • Oliiviöljyä paistamiseen
  • 1 sipuli kuorittuna ja raastettuna
  • 3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienoksi viipaloituna
  • 4–6 rkl tamarinditahnaa tai liotettua tamarindia (ks. vihje alla)
  • 3 rkl hienosokeria
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista kookoshiutaleita
  • 2 isoa porkkanaa kuorittuna ja karkeasti raastettuna
  • Merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Valmistusohje

1. Paahda currylehtiä ja roomankuminan, sinapin- ja korianterinsiemeniä kuivassa pannussa miedolla lämmöllä noin kaksi minuuttia, kunnes ne ovat aromaattista (varo polttamasta niitä). Lisää hyppysellinen suolaa ja kuivatut chilit. Lisää hieman öljyä ja kuullota sipulia kaksi minuuttia. Lisää valkosipuliviipaleet ja kypsennä miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Lisää tamarinditahna ja sokeri ja kypsennä keskilämmöllä noin kaksi minuuttia, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita joukkoon kookospähkinä.

Hyvän chutneyn salaisuus on maustamisessa. Se antaa chutneylle syvyyttä ja persoonallisuutta, mutta chilin kanssa ei pidä liioitella, koska se tekee chutneysta sitä tulisempaa, mitä kauemmin sitä säilyttää. Tamarindi on trooppinen hedelmä, joka maistuu hieman happamilta taateleilta. Sitä käytetään intialaistyyppisissä kasvis­muhen­noksissa ja chutneykastikkeissa. Tamarindista valmistetaan ruoanlaitossa käytettävää tamarinditahnaa.

3. Lisää porkkanat ja sekoita hyvin. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna kypsyä hiljalleen 5–6 minuuttia. Löysennä seosta tarvittaessa lisäämällä 2–3 ruokalusikallista vettä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita – tarkista myös makeus. Nosta pois liedeltä.

4. Kaada chutney steriloituihin purkkeihin (ks. sivu 175) heti ja sulje ne ilmatiiviisti. Tämän reseptin chutneyta voidaan nauttia heti. Se myös säilyy jääkaapissa enimmillään kuukauden verran. Tarjoile sitä kylmän lihan tai juuston kanssa.

TAMARINDIN VALMISTELU

Jos olet hankkinut tamarindilevyn tamarindi­tahnan sijaan, liota sitä pienessä määrässä kuumaa vettä, poista siemenet ja murskaa tahnaksi tai paksuksi nesteeksi.

Resepti on kirjasta Gordon Ramsay - Kokkauksen taito. (Readme.fi 2013)

Lisää aiheesta:

Porkkana-sinapinsiemensalaattiPeruna-fenkolinlehtipataKikhernecurryKurpitsa-hummuspaistosKolmen makuista hummustaLinssicurrya ja pinaattia
ChutneyKananmunatonGluteenitonLaktoositonGordon RamsayKasvisruokaGoGreenLisäkeruoatKastikkeet ja dipit

Tuoreimmat aiheesta

Chutney
  • 18.02.201300:00
    Kastikkeet ja dipit

    Mangochutney

  • 18.02.201300:00
    Kevyt

    Maissichutney

  • 20.02.201313:54
    Kananmunaton

    Lakkachutney

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Luumuchutney

  • 06.03.201308:43
    Kananmunaton

    Mausteinen chutney