Lihapata pavuilla ja lampaalla

Tämä on yksi persialaisen keittiön alkuperäisimmistä padoista. Tyypillinen talviruoka, joka alunperin valmistettiin pelkästään kuivatuista aineksista. ”Gorme” tarkoittaa säilöttyä lihaa. Pavut ovat jokapäiväinen ainesosa persialaisessa keittiössä. Kuivattuja limejä löydät kauppahallista tai erikoisliikkeestä. Pataan sopivat yrtit kuten persilja, timjami ja meirami. Tarjoile pata riisin kera.

Kuudelle

  • 500 g naudan tai lampaan patapaloja
  • 2 keltasipulia
  • ½ l tuoreita yrttejä (tai 2 dl kuivattuja)
  • 4 kuivattua limenlehteä
  • 4 kuivattua limeä
  • 1 prk punaisia kidneypapuja
  • 1 l vettä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl sarviapilaa
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl currya
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • öljyä paistamiseen
  • 2 rkl sitruunamehua

Valmistusohje

1. Jos käytät kuivattuja yrttejä, anna niiden liota vedessä yön yli. Jos käytät tuoreita yrttejä, hienonna ne.

2. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele liha pienemmiksi kuutioiksi ja paista lihaa ja sipulia öljyssä kunnes ne ovat kauniin värisiä. Lisää yrtit, kuivatut limet, limenlehdet, suola ja mausteet ja sekoita.

3. Laita seos pataan, kaada päälle vesi, laita päälle kansi ja anna padan poreilla miedolla lämmöllä n. 1 tunti. Lisää pavut ja anna kaiken kuumeta. Purista mukaan sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!