Lampaanpaistia perunagratiinin ja voikastikkeen kera

Lampaanpaisti maustetaan perinteiseen tapaan: valkosipulilla ja timjamilla. Lammas ja perunagratiini valmistuvat uunissa samaan aikaan.

4 annosta

  • 2 kg lampaanpaistia
  • suolaa ja valkopippuria
  • 1/4 tl kuivattua timjamia
  • 1 valkosipulinkynsi

Perunagratiini

  • 1 kg perunoita
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • suolaa ja pippuria

Kastike

  • 1 nippu tuoretta
  • timjamia
  • 8 rkl voita
  • 1 nippu persiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 dl kasvislientä

Valmistusohje

1. Lampaanpaisti: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise valkosipulinkynsi. Hiero lampaanpaistiin valkosipulia, timjamia, suolaa ja pippuria. Pane lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä noin 1 tunti, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Tällöin lihan on keskeltä punertavaa. Ota paisti uunista ja kääri se alumiinifolioon.

2. Perunagratiini: Kuori ja viipaloi perunat. Voitele uuninkestävä vuoka ja pane perunaviipaleet kerroksittain vuokaan. Mausta kerrosten välit suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja maito ja paista gratiinia 175 asteessa noin 50 minuuttia.

3. Kastike: Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Irrota persiljasta ja timjamista varret ja hienonna lehdet. Sekoita voi ja hienonnetut yrtit käsin tai tehosekoittimessa. Jos seos on paksua, lisää hieman kasvislientä. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon valkosipulinkynnet. Kiehauta kasvisliemi ja lisää se maustevoihin.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.