Riimisuolattu lampaanpaisti ja juureskeitto
Riimisuolattu eli pikasuolattu liha on valtavan hyvää, varsinkin kesällä. Lihan täytyy kuitenkin suolautua kaksi päivää, joten tämäkin ateria vaatii etukäteissuunnittelua. Ellet halua itse poistaa luita lapalihoista, pyydä lihakauppiastasi tekemään se puolestasi.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
Neljälle
- 1 ½ kg luutonta lampaanlapaa
- 1 ½ rkl suolaa
- 2 tl sokeria
Suolaliemi
- 1 l vettä
- 1 dl suolaa
- 3 rkl sokeria
Keitinliemi
- 5 kokonaista valkopippuria
- vettä, niin että se peittää lihan
Juuresliemi
- 1 l lihan keitinlientä + 1 lihaliemikuutio
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 1 pala juuriselleriä
- 1 palsternakka
- 4 perunaa
- 2 oksaa tuoretta timjamia
Tarjoiluun
- mausteyrteillä maustettua créme fraichea (ranskankermaa)
Valmistusohje
1. Kääri lihalevy rullalle ja sido se paistinlangalla kiinteäksi paketiksi. Hiero lihan pintaan sokeria ja suolaa. Sekoita vesilitraan sokeri ja suola ja kiehauta suolaliemeksi. Anna jäähtyä. Pane lihakäärö kulhoon ja kaada suolaliemi päälle. Pidä viileässä 2 päivää ja kääntele muutaman kerran.
2. Nosta lihakäärö kattilaan, lisää pippurit ja kaada päälle sen verran vettä, että liha peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kiehuta hiljalleen poreillen 1 1/4 - 1 ½ tuntia, tai kunnes lihan sisälämpötila on 77 astetta. Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.
3. Kuori porkkana, sipuli, selleri, palsternakka sekä perunat ja kuutioi juurekset. Kuumenna keitinliemi kiehuvaksi ja voimista sitä lihaliemikuutiolla. Nosta juureskuutiot liemeen ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi, 10-15 minuuttia. Lusikoi juureksia liemineen lämmitetyille syville lautasille ja nosta lampaanlihaviipaleita päälle. Saksi mausteyrttejä ranskankermaan ja tuo erillisessä kulhossa tarjolle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka