Riimisuolattu lampaanpaisti ja juureskeitto
Riimisuolattu eli pikasuolattu liha on valtavan hyvää, varsinkin kesällä. Lihan täytyy kuitenkin suolautua kaksi päivää, joten tämäkin ateria vaatii etukäteissuunnittelua. Ellet halua itse poistaa luita lapalihoista, pyydä lihakauppiastasi tekemään se puolestasi.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
Neljälle
- 1 ½ kg luutonta lampaanlapaa
- 1 ½ rkl suolaa
- 2 tl sokeria
Suolaliemi
- 1 l vettä
- 1 dl suolaa
- 3 rkl sokeria
Keitinliemi
- 5 kokonaista valkopippuria
- vettä, niin että se peittää lihan
Juuresliemi
- 1 l lihan keitinlientä + 1 lihaliemikuutio
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 1 pala juuriselleriä
- 1 palsternakka
- 4 perunaa
- 2 oksaa tuoretta timjamia
Tarjoiluun
- mausteyrteillä maustettua créme fraichea (ranskankermaa)
Valmistusohje
1. Kääri lihalevy rullalle ja sido se paistinlangalla kiinteäksi paketiksi. Hiero lihan pintaan sokeria ja suolaa. Sekoita vesilitraan sokeri ja suola ja kiehauta suolaliemeksi. Anna jäähtyä. Pane lihakäärö kulhoon ja kaada suolaliemi päälle. Pidä viileässä 2 päivää ja kääntele muutaman kerran.
2. Nosta lihakäärö kattilaan, lisää pippurit ja kaada päälle sen verran vettä, että liha peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kiehuta hiljalleen poreillen 1 1/4 - 1 ½ tuntia, tai kunnes lihan sisälämpötila on 77 astetta. Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.
3. Kuori porkkana, sipuli, selleri, palsternakka sekä perunat ja kuutioi juurekset. Kuumenna keitinliemi kiehuvaksi ja voimista sitä lihaliemikuutiolla. Nosta juureskuutiot liemeen ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi, 10-15 minuuttia. Lusikoi juureksia liemineen lämmitetyille syville lautasille ja nosta lampaanlihaviipaleita päälle. Saksi mausteyrttejä ranskankermaan ja tuo erillisessä kulhossa tarjolle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Piknikin pelastava pastasalaatti