Kotitekoinen majoneesi

Maija Silvennoinen opastaa, miten syntyy majoneesi omin käsin tehtynä.

Ainekset

  • 2 keltuaista
  • 1 tl dijon-sinappia
  • suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl viinietikkaa tai 1 1/2 rkl sitruunamehua
  • 3 1/2 - 4 dl öljyä

Valmistusohje

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään kierrevatkaimella mieluiten pyöreä- ja kapeapohjaisessa kulhossa. Pane kulhon alle kostea keittiöpyyhe, jolloin kulho pysyy valmistuksen aikana paremmin paikoillaan. Lisää öljy aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena ja tasaisena nauhana.

Sekoita koko ajan tehokkaasti mutta rauhallisesti. Maista valmista kastiketta ja lisää mausteita tarvittaessa. Kirpeyttä saat lisää sitruunamehulla tahtoessasi. Jos majoneesi on mielestäsi liian paksua, ohenna sekoittamalla joukkoon vähän lämmintä vettä tai hedelmämehua.

Mausta majoneesi hienonnetuilla yrteillä niin saat kauniin vihreän kastikkeen.

Majoneesipohjaisia kastikkeita voit keventää lisäämällä joukkoon puolet vaahdotettua kermaa, kermaviiliä tai jogurttia.

Majoneesin voit valmistaa myös tehosekoittimessa. Käytä keltuaisten sijasta yksi koko kananmuna.

Valmista kastike samalla ohjeella kuin keltuaisista.

Jos kastike juoksettuu, lisää 1-2 ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita tasaiseksi. Jos se ei tepsi niin aloita uudesta keltuaisesta ja sekoita siihen juoksettunut kastike vähin erin voimakkaasti sekoittaen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.