Kolmen sortin silli

Kolmen sortin silli oli vanhoina hyvinä aikoina jokaisen kaupunginhotellin ja seurahuoneen alkuruokalistoilla. Tähän olemme valinneet nokisutarin, joka on kylläkin silakkaa, maustesillin sekä ukkojen tahnan. Maustesilli ja ukkojen tahna tehdään etukäteen, mutta nokisutari juuri ennen tarjoilua.

Neljälle

  • 2 liotettua sillifileetä
  • 1 ½ dl etikkaa
  • 1 ½ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl valkopippurirouhetta
  • 2 tl maustepippureita
  • ½ punasipuli viipaleina

Ukkojen tahna

  • 4 kovaksikeitettyä munaa
  • 4 anjovisfileetä
  • 1 rkl tillisilppua
  • 1 rkl persiljasilppua
  • 1 rkl ruohosipulisilppua
  • suolaa ja valkopippuria

Nokisutari

  • 4 tuoretta silakkaa
  • 1 rkl suolaa
  • 4 rkl voita
  • ½ nippua tilliä

Valmistusohje

1. Maustesilli: Kiehauta etikka, vesi, sokeri ja pippurit kattilassa, keitä sen aikaa, että sokeri sulaa. Jäähdytä liemi. Leikkaa sillifileet pienemmiksi paloiksi ja lado ne lasipurkkiin. Kaada kylmä liemi niiden päälle. Pane kylmään yön yli.

2. Ukkojen tahna: Kuori munat ja silppua ne pieneksi. Silppua myös anjovisfileet, tilli ja persilja sekä ruohosipuli. Sekoita keskenään munahake, anjovis, yrtit, suola ja pippuri.

3. Nokisutari: Silppua tilli ja sekoita se huoneenlämpöiseen voihin. Perkaa silakat, mutta jätä selkäruoto paikoilleen. Sirota suola kuumalle pannulle ja halstraa silakoita pannulla 2 minuuttia molemmilta puolilta.

4. Sillilautanen: Asettele jokaiselle asetille hyvä nokare ukkojen tahnaa ja pala silliä. Koristele punasipulirenkailla ja tillillä. Nosta vastapaahdettu nokisutari lautaselle ja nokare tillivoita sen päälle. Tarjoile heti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!