Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: High tea meets laku

Julkaistu 25.01.2021 20:30

MTV LIFESTYLE

Lakritsileipä

  • 50 g lakritsia esim. kouvolan (ei täytelakuja)
  • 2,5 dl appelsiinitäysmehua
  • ¾ tl soodaa
  • ½ dl Muscovadosiirappia
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl lakritsijuurijauhetta
  • ¾ dl ruisleseitä
  • 1 dl Sunnuntai karkea täysjyväruisjauho ruisjauhoa
  • 2,5 dl vehnäjauhoa

Siirappivesi

  • 1 rkl Muscovadosiirappia
  • 1 rkl vettä

Tarjoiluun

  • 150 g graavilohta
  • 50 g voita
  • 50 g smetanaa
  • 50 g kirjolohenmätiä
  • 1 ruukku tilliä

Suolakinuski-lakritsimacaronit (12-15 kpl)

  • Macaron kuoret
  • 50 g huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia (n. 2 munaa)
  • 55 g mantelijauhetta
  • 100 g tomusokeria
  • 12,5 g hienoa sokeria
  • 1 t lakritsijauhetta
  • violettia väriä (tomu tai geeli)

Suolakinuskitäyte

  • 2 dl kermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 rkl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl merisuolaa
  • 1-2 tl (lakritsijauhetta)

Skonssit mansikkafenkolihillolla ja vaniljakermalla

  • Skonssit
  • 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl vehnäjauhoja kaulintaan
  • 5 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 75 g voita
  • ½ dl hienoa sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ -2 dl täysmaitoa

Voiteluun

  • 1 Kananmuna

Mansikka-fenkolihillo

  • 250 g mansikoita (tuoreita/pakasteita)
  • 125 g hillosokeria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • ½ vaniljatanko halkaistuna
  • vettä

Vaniljakerma

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria
  • ¼ tl vaniljajauhetta

Tarjoiluun

  • Valkoista teetä

Valmistusohje

LAKRITSILEIPÄ: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Hienonna lakritsipalat veitsellä silpuksi. Lisää kulhoon appelsiinimehu, sooda, hienonnetut lakritsipalat, siirappi, suola, lakritsinjuurijauho, leseet ja jauhot.  Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun n. 10 x 25 cm uunivuokaan (tai vaihtoehtoisesti leipävuokaan). Sekoita siirappi ja vesi keskenään. Paista leipä uunin alatasossa 50-60 minuuttia. Voitele paiston loppuvaiheessa siirappivedellä.

LEIPIEN VIIMEISTELY:  Leikkaa leivästä viipaleita.  Ota puolet viipaleista ja voitele niille voita.  Lisää päälle graavilohta kaksi kerrosta ja aseta toinen leipäviipale kalan päälle.  Leikkaa pieniä ”annosleipiä” ja sido ympärille ruohosipuli koristeeksi ja kierrä pieni lohikiehkura päälle. Tarjoile. 

SUOLAKINUSKI-LAKRITSIMACARONIT: Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti keskenään ja siivilöi. Toisessa kulhossa sekoita hyppysellinen sokeria ja munanvalkuaiset sähkövatkaimella tai yleiskoneella.  Seoksen alkaessa vaahdota lisää loppu sokerista pienissä erin. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu pieniä huippuja nostettaessa. Lisää väri ja lakritsijauhe. Yhdistä jauhoseos valkuaisvaahtoon nuolijalla nostellen. Liika sekoittaminen tekee taikinasta juoksevaa. Lusikoi taikina pursotinpussin jossa on noin 8 mm pyöreä tylla tai leikkaa kertakäyttöpussin kärki oikean kokoiseksi. Pursota noin 3 cm kokoisia pieniä ympyröitä pellille, jonka päällä on leivinpaperi. Taputtelen pellin pohjaa kädellä, jotta macaronit asettuvat ja mahdolliset ilmakuplat hajoavat. Anne macaronien kuivahtaa 15-20 minuutta (tai tarvittava aika), kunnes niiden pinta ei jää sormeen kiinni kosketettaessa. Paista 150 asteessa 12-14 minuuttia ja käännä puolivälissä paistoa pelti. Anna jäähtyä ennen irrottamista.

SUOLAKINUSKITÄYTE: Laita kattilaan kerma, fariinisokeria ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä.  Jäähdytä. Lisää suolaa maun mukaan. 

MACARONIEN KOKOAMINEN: Pursota suolakinuskia puolille macaronkuorien sileistä (pohja) puolista ja asettele kannet päälle. Tarjoa.

SKONSSIT: Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita niihin leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoihin kuutioitua voi ja nypi murumaiseksi. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti (ei vaahdoteta) ja sekoita jauhoseokseen puukauhalla nostellen. Lisää maitoa erissä tarvittava määrä, jotta taikinasta tulee taseinen ja pehmeä. Valmiin taikinan ei pitäisi liiemmälti tarttua kulhon reunoihin. Jauhota työtaso kevyesti ja muotoile sille taikinasta reilun sentin paksuksi levyksi.  Leikkaa taikinasta n. 5 sentin halkaisijalla olevalla pyöreällä muotilla ”lettuja”. Reunojen tulisi pysyä selkeästi auki. Muotoile taikina uudelleen niin kauan kuin siitä saa vielä ”lettuja”. Nosta skonssit leivinpaperille pellille alapuoli ylöspäin ja voitele munalla. Varo voitelemasta reunoja, jotta skonssit pääsevät nousemaan. Paista 220 asteisessa uunissa 10-12 minuutta kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoile hieman jäähtyneenä. 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Prinsessan iltapäivätee, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Kesäinen marenkiunelma, Merjan reseptiKoko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Annen ”Jäävuoren huippu” – pieni suolainenKoko Suomi leipoo: Pientä ja sievää
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle. Tarjolla on graavilohitäytteisiä lakritsileipiä, skonsseja mansikka-fenkolihillolla ja macaron -leivoksia suolakinuski-lakritsitäytteellä. Kaikki tarjoiltavat tuotteet sitovat yhteen lakritsi tai lakritsimainen maku.

MANSIKKAFENKOLIHILLO: Murskaa fenkolinsiemenet huhmareessa. Laita kattilaan mansikat, fenkolinsiemenet, vaniljatanko ja hieman vettä.  Kuumenna kunnes kattilasta nousee höyryä. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.  Jäähdytä hillo. Poista vaniljatanko ja tarjoa.

VANILJAKERMA:  Vatkaa kermalöysäksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljajauhe.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti