Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Mansikka-marenki-sundae, Juulian resepti

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 18.12.2023 20:50

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.

Piirakkapohja

  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • 120 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 kpl keltuaisia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1-2 rkl vettä
  • Vuokaspray

Mansikkakerma ja mansikat

  • 800 g mansikoita
  • 1 kpl sitruuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 liivatelehtiä
  • 1 rkl sokeria

Mansikkasiirappi

  • 150g mansikoita
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • Sveitsiläinen marenki
  • 6 kpl valkuaisia
  • 300g erikoishienoa sokeria
  • Vettä vesihaudetta varten

Valmistusohje

PIIRAKKAPOHJA: Siivilöi jauhot ja tomusokeri yleiskoneen kulhoon. Lisää voi paloina, keltuaiset, ja suola ja pyöräytä taikina nopeasti sekaisin. Jos taikina on kovin kuivaa tai tarttuvaa, lisää vettä. Purista taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä hetki ennen kaulimista. Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma) ja käsittele muffinipelti vuokaspraylla ja leikkaa koloihin vielä leivinpaperisuikaleet varmuuden vuoksi. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi, leikkaa palat pyöreällä muotilla ja asettele muffinipellin koloihin. Peitä kupit palalla foliota, laita paistohelmet painoksi ja paista uunissa kullanruskeiksi 180 astetta ja 15-20. Irrota hyvin paistuneet kupit vuoasta ja nosta ritilälle jäähtymään. 

MANSIKKAKERMA JA MANSIKAT: Kylmää vettä kulhollinen liivatteen liottamiseen. Putsaa mansikat ja laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuutioi ¾ mansikoista (voit säästää muutaman koristeluun) ja pyörittele palat sitruunamehussa. Jaa mansikkakuutiot piirakkakuppien sisään. Soseuta ¼ mansikoista sauvasekoittimella. Laita 1 rkl kermaa pieneen kattilaan. Vatkaa loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Yhdistä mansikkasose, löysä kerma ja sokeri. Kuumenna kermatilkka ja liota siihen liivatteet, lisää seos ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada mansikkakerma mansikkakuppeihin ja laita kupit jääkaappiin jähmettymään.

MANSIKKASIIRAPPI: Pilko mansikat sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Soseuta seos sauvasekoittimella. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen siirapiksi, n. 30 minuuttia. Siirrä siirappi kastikepulloon. Jäähdytä siirappi kylmäksi ennen käyttöä. 

SVEITSILÄINEN MARENKI: Mittaa valkuaiset ja sokeri yleiskoneen metallikulhoon. Laita vesi kiehumaan kattilassa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seos 50-asteiseksi. Siirrä yleiskoneeseen ja vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Paahda marenkia kaasupolttimella vatkauksen loppuvaiheessa paahteisen maun aikaansaamiseksi ja jatka vatkaamista edelleen. Ota osa marengista pursotinpussiin, johon levität pensselillä punaista väriä ja pursota pellille nauhoja pienellä tyllalla. Laita nauhat kuivumaan 80 asteiseen uuniin ja kuivuttuaan leikkaa veitsellä strösseliksi. Värjää loppu marenki tasaisen vaaleanpunaiseksi, siirrä pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

KOKOAMINEN: Pursota marenki pehmiksen näköiseksi leivosten päälle. Valuta kastikepullosta mansikkasiirappia ”pehmisten” päälle. Ripottele ”strösseliä” pinnalle. 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pippuriset mansikkatartaletit, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Kesäinen marenkiunelma, Merjan reseptiKoko Suomi leipoo: Pistaasipuikot, Harrietin reseptiKoko Suomi leipoo: Lomalla viimeinkin… Emoji-keksituulihatut rannalla, HarrietKoko Suomi leipoo: Annen "Heart of the ocean" – pieni makeaKoko Suomi leipoo: Ullan mustikkahöpörön pöperöleivos
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti