Koko Suomi leipoo: Mansikka-marenki-sundae, Juulian resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.
Piirakkapohja
- 3 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 dl tomusokeria
- 120 g huoneenlämpöistä voita
- 2 kpl keltuaisia
- 0,5 tl suolaa
- 1-2 rkl vettä
- Vuokaspray
Mansikkakerma ja mansikat
- 800 g mansikoita
- 1 kpl sitruuna
- 2 dl kuohukermaa
- 4 liivatelehtiä
- 1 rkl sokeria
Mansikkasiirappi
- 150g mansikoita
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
- Sveitsiläinen marenki
- 6 kpl valkuaisia
- 300g erikoishienoa sokeria
- Vettä vesihaudetta varten
Valmistusohje
PIIRAKKAPOHJA: Siivilöi jauhot ja tomusokeri yleiskoneen kulhoon. Lisää voi paloina, keltuaiset, ja suola ja pyöräytä taikina nopeasti sekaisin. Jos taikina on kovin kuivaa tai tarttuvaa, lisää vettä. Purista taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä hetki ennen kaulimista. Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma) ja käsittele muffinipelti vuokaspraylla ja leikkaa koloihin vielä leivinpaperisuikaleet varmuuden vuoksi. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi, leikkaa palat pyöreällä muotilla ja asettele muffinipellin koloihin. Peitä kupit palalla foliota, laita paistohelmet painoksi ja paista uunissa kullanruskeiksi 180 astetta ja 15-20. Irrota hyvin paistuneet kupit vuoasta ja nosta ritilälle jäähtymään.
MANSIKKAKERMA JA MANSIKAT: Kylmää vettä kulhollinen liivatteen liottamiseen. Putsaa mansikat ja laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuutioi ¾ mansikoista (voit säästää muutaman koristeluun) ja pyörittele palat sitruunamehussa. Jaa mansikkakuutiot piirakkakuppien sisään. Soseuta ¼ mansikoista sauvasekoittimella. Laita 1 rkl kermaa pieneen kattilaan. Vatkaa loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Yhdistä mansikkasose, löysä kerma ja sokeri. Kuumenna kermatilkka ja liota siihen liivatteet, lisää seos ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada mansikkakerma mansikkakuppeihin ja laita kupit jääkaappiin jähmettymään.
MANSIKKASIIRAPPI: Pilko mansikat sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Soseuta seos sauvasekoittimella. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen siirapiksi, n. 30 minuuttia. Siirrä siirappi kastikepulloon. Jäähdytä siirappi kylmäksi ennen käyttöä.
SVEITSILÄINEN MARENKI: Mittaa valkuaiset ja sokeri yleiskoneen metallikulhoon. Laita vesi kiehumaan kattilassa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seos 50-asteiseksi. Siirrä yleiskoneeseen ja vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Paahda marenkia kaasupolttimella vatkauksen loppuvaiheessa paahteisen maun aikaansaamiseksi ja jatka vatkaamista edelleen. Ota osa marengista pursotinpussiin, johon levität pensselillä punaista väriä ja pursota pellille nauhoja pienellä tyllalla. Laita nauhat kuivumaan 80 asteiseen uuniin ja kuivuttuaan leikkaa veitsellä strösseliksi. Värjää loppu marenki tasaisen vaaleanpunaiseksi, siirrä pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.
KOKOAMINEN: Pursota marenki pehmiksen näköiseksi leivosten päälle. Valuta kastikepullosta mansikkasiirappia ”pehmisten” päälle. Ripottele ”strösseliä” pinnalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nopeat kalkkunawrapit