Koko Suomi leipoo: Karpalomoussella täytetty taatelikakku

Koko Suomi leipoo: Karpalomoussella täytetty taatelikakku
Kirsikka Lyhteilä

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa kilpailijat tuunaavat perinteisiä joululeivonnaisia uuteen uskoon.

Pohja

  • 250 g kuivattuja taateleita
  • 2½ dl vettä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl soodaa
  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • Täyte
  • 400 g karpaloita
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute

  • 200 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 3 rkl maitoa
  • geelimäistä elintarvikeväriä (punaista ja valkoista)

Koristelu

  • 3 valkuaista
  • 1½ dl sokeria
  • 50 g valkoista sokerimassaa
  • noin 100 g punaisia ja valkoisia candy melts -nappeja
  • punaisia ja valkoisia koristerakeita

Valmistusohje

Lämmitä uuni 175 °C:n. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla.

Mittaa taatelit ja vesi kattilaan. Keitä seosta, kunnes taatelit ovat pehmenneet ja hajonneet. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita välillä, kunnes voi on sulanut. Jätä odottamaan. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele varovasti joukkoon kermaviili. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää kevyesti käännellen munavaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon taateliseos. Kaada taikina esivalmisteltuihin vuokiin ja paista 40 minuuttia tai kunnes pohjiin painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan kuvulla peitettynä. Halkaise jäähtyneet pohjat kahteen osaan.

Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista alkaa irrota nestettä. Nosta lämpöä ja keitä muutama minuutti. Paseeraa karpalot siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Jäähdytä sose jääkaappikylmäksi.

Vatkaa täytettä varten mascarpone, kerma, tomusokeri ja vaniljatahna kuohkeaksi, paksuksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon puolet kylmästä karpalososeesta. Älä vatkaa, ettei seos juoksetu.

Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluvadille korkean kakkurenkaan sisään. Levitä päälle kolmasosa jäljelle jääneestä karpalososeesta ja kolmasosa karpalomoussesta. Nosta päälle seuraava pohja ja toista sama vielä kaksi kertaa. Laita viimeisen pohjan päälle kevyt paino ja anna kakun asettua jääkaapissa kuorrutteen valmistamisen ajan.

Vatkaa kuorrutetta varten pehmeä voi kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri, maito ja vanilja ja vatkaa vielä muutama minuutti. Jaa kuorrute kolmeen osaan ja värjää yksi osa valkoisella ja yksi punaisella. Kuorruta kakku ensin kevyesti värjäämättömällä kuorrutteella ja laita jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Siirrä värjätyt kuorrutteet pursotinpusseihin. Pursota punainen ja valkoinen kuorrute vuorotellen renkaiksi kakun ympärille. Tasoita pinta.

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen ja lämmitä seosta kevyesti vatkaten, kunnes sen lämpötila on 65 astetta. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa marenki huoneenlämpöiseksi. Lusikoi marenki kakun päälle ja ruskista kaasupolttimella. Viimeistele kakku koristerakeilla ja candymelts lastuilla ja sokerimassalumihiutaleilla.


Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!