Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Hissu-mummun moderni kahvikakku, Janitan resepti

Julkaistu 15.03.2025 19:47

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -kauden ensimmäisessä jaksossa kisaajat kertovat fantasiakakuilla, kuinka heidän rakkautensa leivontaa kohtaan alkoi.

Hissu-mummun kahvikakkupohja

  • 4 kpl kananmuna
  • 2 kkp sokeri
  • 2,5 kkp vehnäjauho
  • 1 kkp vispikerma
  • 1 kkp voi
  • 1 tl kaneli
  • 2 tl sooda
  • Vuokien voiteluun vuokasprayta

Kostutukseen

  • 1 dl maito
  • 1–2 tl vaniljasokeri

Lemoncurd-sitruunatahna

  • 2 kpl sitruunan kuori sitruunasta + 0,7 dl sitruunamehu
  • 2 kpl keltuainen
  • 1 dl sokeri
  • 30 g voi
  • 4 dl vispikerma
  • 200 g tuorejuusto
  • 6 kpl liivatelehti

Kuorrute

  • 200 g maustamaton tuorejuusto
  • 4,5 dl tomusokeri
  • 70 g voi
  • muutama tippa sitruuna-aromia
  • pastaväri: vaaleanpunainen tippa

Koristeet

    kanelicrumble

    • 0,5 rkl fariinisokeri
    • 10 g vehnäjauho
    • n. 7 g voita
    • ripaus suolaa
    • 1 tl kanelia

    Valkosuklaakoristeet

    • 50 g valkosuklaa
    • n. 100 g tuoreita vadelmia

    Valmistusohje

    KAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään noin 180 asteeseen. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18 cm kakkuvuokaa. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen kuivia aineita, sulatettua voita ja kermaa. 

    Jaa taikina kakkuvuokiin tasaisesti. Paista pohjia 180 asteessa noin 30–40 minuuttia. Paistamisen jälkeen kumoa kakkupohjat noin 5min jälkeen pois kakkuvuoista ja nosta ne. Tarvittaessa jäähtymään esimerkiksi jääkaappiin.

    LEMONCURD-TÄYTE: Aloita valmistamalla lemoncurd-sitruunatahna. Raasta sitruunoiden kuori ja purista niistä mehua. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa pienemmälle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (noin
    5min). Kaada kulhoon ja nosta kylmään vesihauteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi.
    Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasaista. Laita sitruunatahna jääkaappiin odottamaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri. Lisää seoksen joukkoon lemoncurd-tahna. Kiehauta kattilassa pieni määrä sitruunamehua, lisää joukkoon liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Nosta jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

    KUORRUTE: Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto ja vatkaa seosta noin 5min, jotta kuorrutteesta tulee kuohkeaa. Huom! Muista jättää kuorrutetta vähän myös kakun koristepursotuksia varten. Koristepursotuksiin tulevan kuorrutteen voit värjätä pastavärillä vaaleanpunaiseksi. Laita
    värjätty kuorrute pursotinpussiin, jossa on iso tähtitylla. 

    KORISTEET: Voit valmistaa koristeet haluamassasi vaiheessa, esimerkiksi sillä aikaa, kun kakkupohjat ovat uunissa. Aloita valmistamalla kanelicrumble:  Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Sulata voi ja kaada se joukkoon. Lisää suola sekä kaneli ja nypi seos tasaiseksi. Laita muru uunipellille ja paista noin 175 asteessa noin 10 minuuttia.

    Valmista valkosuklaakoristeet: Temperoi tai sulata valkosuklaa. Temperointi: Voit sulattaa suklaan mikrossa tavallisella posliinilautasella tai mikrokulhossa. Suklaa kannattaa pilkkoa suunnilleen samankokoisiksi hyvin pieniksi paloiksi. Sulatus tapahtuu miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Laita pilkotusta suklaasta noin kaksi kolmasosaa kulhoon. Sulata suklaa ensimmäisessä vaiheessa 40 asteiseksi. Toisen vaiheen aikana jäähdytä suklaata koko ajan samalla sekoitellen, lisää joukkoon loppu suklaa. Jäähdytystä voi tehdä pitämällä kulhoa kylmässä vesihauteessa tai siirtämällä suklaa esimerkiksi pakastimessa olleeseen kylmään kulhoon. Jäähdytä valkosuklaa tässä vaiheessa 26–27 asteiseksi. Kolmannen vaiheen aikana lämmitä suklaa uudelleen 25–29 asteiseksi. Lämmityksen voit tehdä jälleen mikrossa, mutta se kannattaa tehdä hyvin pienissä jaksoissa, sillä lämpötilan tarvitsee nousta vain muutaman asteen verran. Huomaa, että valkosuklaa on käyttövalmis heti temperoituna. 

    Laita temperoitu tai sulatettu suklaa pursotinpussiin. Leikkaa pursotinpussin kärjestä pieni palanen pois, pursota haluamanlaisiasi koristeita leivinpaperin päälle (esim. sydämiä). Nosta koristeet jähmettymään esim. jääkaappiin tai pakastimeen. 

    KAKUN TÄYTTÄMINEN: Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kahteen osaan. Aseta yksi pohjaympyrä tarjoiluastialle, leikkaa ympärille sopivan kokoinen reunakalvon pala, kiinnitä teipillä. Kostuta kakkupohjia kokoamisen yhteydessä maidon ja vaniljasokerin sekoituksella. Laita pohjan päälle hieman alle kolmasosa täytteestä, kokoa kakku samaan tapaan lopuista pohjaympyröistä ja täytteestä. Nosta kakku hetkeksi pakkaseen/jääkaappiin ainakin kuorrutteen tekemisen ajaksi.Kakun kuorruttaminen ja viimeistely
    • Poista reunakalvo varovasti kakun ympäriltä.
    • Levitä kuorrute kakun päälle pursotinpussin ja palettiveitsen avulla.
    • Jos kuorrute kakun päällä tuntuu löysältä, nosta kakku hetkeksi jääkaappiin tai pakkaseen
    ennen koristeiden lisäämistä.
    • Pursota vaaleanpunaisesta kuorrutteesta koristeita kakun pinnalle.
    • Lisää koristepursotuksien väliin tuoreita vadelmia.
    • Murustele kanelicrumble ja ripottele sitä kakun pinnalle.
    • Irrota suklaakoristeet varovasti leivinpaperin päältä ja lisää ne lopuksi kakun päälle.

    Lisää aiheesta:

    Koko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänäKoko Suomi leipoo: Vadelmabrownie vadelmamarenkivoikreemillä ja mirror glaze -kuorrutteellaKoko Suomi leipoo: Suklainen heijastusKoko Suomi leipoo: Pala rakkautta (suklaakakku) Koko Suomi leipoo: Sitruuna-suklaakakkuKoko Suomi leipoo: Karpalomoussella täytetty taatelikakku
    Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaLiharuoka

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo -reseptit
    • 10.6.13:58
      Koko Suomi leipoo

      Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

    • 10.6.13:35
      Koko Suomi leipoo

      Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

    • 5.6.14:18
      Koko Suomi leipoo

      Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

    • 5.6.12:55
      Koko Suomi leipoo

      Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

    • 5.6.12:37
      Koko Suomi leipoo

      Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti