Koko Suomi leipoo: Emman Tulisieluinen mäenlaskija

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps6_6351
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan kuudennessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit toteuttavat suolaisen laskiaisherkun.

  • Annosmäärä: 8–12

Chili-viikuna-briossisämpylät

  • 2,5 dl Valio kevytmaitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1,5 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 100 g huoneenlämpöistä Valio voita
  • n. 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1,5–3 tl chilihiutaleita (riippuen tulisuudesta)
  • 150 g pehmeitä kuivattuja, pieneksi pilkottuja viikunoita

Voiteluun

  • 1 huoneenlämpöinen muna
  • 1 tl juoksevaa hunajaa

Koristeeksi

  • 50 g mantelilastuja
  • 3 rkl sormisuolaa

Paahdetut viikunat

  • 6 kpl tuoretta viikunaa
  • 10 isoa oksaa tuoretta timjamia
  • 6 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
  • 2,5 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • sormisuolaa maustamiseen

Kuohkea vuohenjuustovaahto

  • 600 g huoneenlämpöistä chavroux levityvää vuohenjuustoa
  • 180 g laadukasta vuohenjuustoa
  • 3 dl kylmää Valio vispikermaa
  • suolaa
  • Juoksevaa balsamicokastiketta

Valmistusohje

BRIOSSI: Lämmitä uuni 40 asteeseen. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola, chilihiutaleet ja munat. Sekoita hyvin.  Kaada seos monitoimikoneeseen, johon on kytketty silikonipäällysteinen vatkainosa ts. flexi-vatkain, joka on esim. Kenwoodin yleiskoneessa. Voit käyttää myös lapavatkainta. Ala lisätä jauhoja hiljalleen taikinaan ja vaivaa jauhot aina hyvin taikinan joukkoon. Kun noin puolet jauhoista on lisätty, lisää seokseen silputut viikunapalat. Sekoita loput jauhot taikinan joukkoon. Vaivaa hyvin noin 10 minuuttia.

Valmistele tällä välin paahdetut viikunat ja laita uuniin.

Kun olet vaivannut taikinaa 10 min, lisää pehmeä voi pieninä kuutioina kahdessa tai kolmessa erässä siten, että lisäät voita aina, kun aikaisemmin lisäämäsi voi on sekoittunut taikinan joukkoon. Kun kaikki voi on lisätty taikinaan, vaivaa taikinaa vielä 10 min.

Muotoile taikinasta 12 saman kokoista briossia. Briossit kannattaa punnita, jotta niistä saa saman kokoisia. Muotoile briossisämpylät. Laita uunipellille kohoamaan. Kohota 30 min liinalla peitettynä 40 asteisessa uunissa. Kun briossit ovat kohonneet, lämmitä uuni 205 asteeseen. Voitele briossit uunin lämmetessä muna-hunajaseoksella. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja sormisuolaa. Paista 205 asteisessa uunissa 15–20 min tai kunnes briossit ovat kauniin ruskeita. Kun briossit ovat uunissa, valmista vuohenjuustovaahto. Ota briossit jäähtymään ritilälle liinan alle. Koeta jäähdyttää briossit mahdollisimman nopeasti.

PAAHDETUT VIIKUNAT: Valmista viikunat saman aikaan, kun teet briossitaikinaa. Lämmitä uuni 205 asteeseen. Pese viikunat, poista puumainen kanta ja leikkaa viikunat kolmeen tai neljään osaan viikunan koosta riippuen. Asettele viikunat pieneen paistoastiaan siten, että ne eivät ole päällekkäin. Sekoita lasissa balsamiviinietikka ja hunaja. Lusikoi etikka-hunajaseosta viikunasiivujen päälle. Ripottele hienonnettua timjamia viikunasiivuille. Raasta päälle sitruunan kuori. Ripottele päälle sormisuolaa. Paahda uunin keskitasossa 7–10 min. Nosta pois uunista ja anna jäähtyä.

VUOHENJUUSTOTÄYTE: Vatkaa 2,5 dl kermaa kuohkeaksi vaahdoksi. Jätä sivuun. Notkista vuohenjuusto. Lisää vuohenjuuston joukkoon tarvittaessa kermaa sen verran, että juusto notkistuu, mutta ei liikaa (arviolta 1-2 rkl). Vatkaa vuohenjuusto tasaiseksi. Lisää seokseen aluksi pieni määrä kermavaahtoa. Seos pehmenee näin entisestään. Lisää loput kermavaahdot ja sekoita tasaiseksi nuolijalla. Älä ylivatkaa, jotta seos ei löysty liikaa. Laita pursotinpussiin, johon on laitettu tähtitylla. Laita jääkaappiin odottamaan briossien täyttöä.

KOKOAMINEN: Leikkaa briosseista lakki pois. Asettele viikunasiivut briossipalan keskelle niin, että ne ovat noin ½ - 1 cm päässä briossin reunasta. Pursota vuohenjuustovaahto reunoille ja hieman viikunoiden päälle. Lisää vielä balsamietikkakastiketta vuohenjuuston ja viikunoiden päälle. Aseta ”hattu” paikalleen ja laita tarjolle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.