Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Villiyrtit: Iisan Melting summer –focaccialeipä

Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 01.11.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kuudennessa jaksossa hyödynnettiin villiyrttejä leivonnassa. Tässä Iisan mehevä focaccia.

Melting summer –foccacialeipä

  • - Voikukkapesto, viikuna, gorgonzola ja prosciutto foccacia
  • - Pellillinen/ iso vuoka (esim. 30 x 44 cm)

Raaka-aineet

  • - 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • - 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • - 1 ½ tl suolaa
  • - 4 rkl oliiviöljyä
  • - 1-2 rkl hunajaa
  • - 8–10 dl vehnäjauhoja
  • - ripaus sokeria

- Lisäksi

  • - ¾ dl oliiviöljyä
  • - 1–2 tl sormisuolaa

Voikukkapesto

  • 4-5 dl voikukanlehtiä
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 1,2 dl pinjansiemeniä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 0,8 dl raastettua parmesaanijuustoa
  • 0,8 dl oliiviöljyä (lisää tarvittaessa)
  • hyppysellinen suolaa

Täytteet

  • 8 kpl tuoretta viikunaa (1 viikuna leikattu 4 osaan)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • n. 150g murennettua gorgonzola juustoa (tai haluamaasi juustoa)
  • n. 80-100g ohutta prosciuttoa (ilmakuivattu kinkkua)

Koristelu (oman maun mukaan)

  • Syötäviä voikukkia koristeeksi (ei tien vierestä poimittuja, jottei katupölyä)
  • Voikukan lehtiä koristeeksi
  • Kourallinen tuorebasilikan lehtiä
  • Paksua balsamico -kastiketta tarjoiluun (valinnainen)

Valmistusohje

Valmistus:

1. Sekoita lämpimään veteen hiiva (tuorehiiva n. 40 astetta sekoitettuna suoraan veteen, kuivahiiva n. 45 astetta sekoitettuna ensin jauhoihin), suola, oliiviöljy ja hunaja. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia koneella tai n. 10 minuuttia käsin. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa, mutta edelleen hieman tarttuvaa. (Tarkista aika kellosta, jotta leivästä tulee kuohkeaa.)

2. Peitä kulho kelmulla. Laske kuumaa/lämmintä vettä altaaseen ja laita taikina kulhossa kohoamaan veden päälle. Anna kohota n. 30-40 minuuttia.

3. Valmista pesto sillä aikaa. Sekoita monitoimikoneessa voikukan varret, basilika, siemenet ja valkosipuli. Sekoita kunnes tasaista. Lisää parmesaani ja sekoita uudelleen. Lisää oliiviöljyä pikkuhiljaa, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Mausta suolalla.

4. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele paperi muutamalla rkl oliiviöljyä tai voitele vuoka suoraan oliiviöljyllä.

5. Kaada taikina pellille ja levitä se sormia apuna käyttäen levyksi pellille. Voit kostuttaa sormia vedellä tai oliiviöljyllä helpottaaksesi käsittelyä. Tee tämä varovasti, jotta et paina kaikkea ilmaa taikinasta pois.

6. Anna leivän kohota peitettynä vielä 20-30minuuttia.

7. Valmista sillä aikaa täytteet: Sekoita kulhossa neljäsosiin viipaloidut viikunat, hunaja ja balsamico. Viipaloi kinkku. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

7. Painele sormilla kohonneeseen leipään syviä kuoppia. Voitele leipä runsaasti pestolla (saa upota kuoppiin). Lisää sen jälkeen haluamasi juusto. Lisää viikunat ja pärski kulhosta mehut ympärille. Lopuksi lisää kinkkuviipaleet (halutessasi voit lisätä ne myös vasta uunista tulon jälkeen) ja ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.

8. Laita leipä uuniin ja alenna lämpötila 225 asteeseen. Paista leipää noin 12-15 minuuttia, kunnes kullanvärinen. Nosta tarjoiltavaksi ja koristele tuoreilla voikukilla sekä voikukan lehdillä. Halutessasi voit pursottaa paksusta balsamicosta raitoja päälle.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Makujen metsä, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Norppa aurinkoisilla aalloilla, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Emman Tulisieluinen mäenlaskijaKoko Suomi leipoo: Pizza VaranneKoko Suomi leipoo: Pizzamuffinit kahdella täytteellä
Koko Suomi leipoo -reseptitFocacciaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti