Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Mariamin Laskiaisen poro-brioche

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 14.02.2022 20:05

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kuudennessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit toteuttavat suolaisen laskiaisherkun.

Croissant-taikina

  • 200 g vesi
  • 1 tl suola
  • 20 g sokeri
  • 20 g tuorehiiva
  • ½ kananmuna (vatkaa keltuaisen rakenne rikki ja puolita massa)
  • 370 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 50g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja (kaulintaan)

Kaulintaan

  • 250 g Valio voita
  • Kourallinen basilikan lehtiä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 20 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Pinnalle

  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 1 kananmuna
  • 2 tl vettä

Täyte

  • 300 g kylmäsavuporoa
  • 300 g Valio maustamaton tuorejuusto
  • 20 g piparjuuritahnaa
  • 1dl Valio kuohukermaa
  • 50 g Valio creme fraiche
  • 2 kpl punasipulia
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • nippu timjami
  • sitruuna
  • mustapippuri
  • valkopippuri
  • suolaa

Lisäksi

  • pakastepuolukkaa
  • hillosokeria
  • timjamia
  • nippu viinisuolaheinää

Valmistusohje

CROISANT-TAIKINA: Kaikkien raaka-aineiden on oltava kylmiä (raaka-aineita voi pitää hetken jääkaapissa tai pakastimessa). Kaulintavoin tulisi olla 20 asteista. Vaivaa koukulla kaulintavoi ja vehnäjauhot nopeasti sekaisin (ei saa lämmetä). Hienonna basilika ja lisää seokseen. Murskaa valkosipulit valkosipulipuristimella ja lisää myös seokseen. Painele rasvaseos litteäksi neliöksi. Valmista taikina. Sekoita kaikki raaka-aineet sekaisin ja vaivaa hyvä sitko. Muotoile taikinasta neliö (isompi kuin rasvaneliö). Aseta rasva vinosti keskelle taikinaneliötä. Nosta taikinan kulmat rasvan päälle. Painele taikina ohuemmaksi. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi (noin 1,5 cm vahvuiseksi) – taittele kolmeen osaan (Puhdista jauhot rasvan päältä). Laita taikina kylmään lepäämään 10 minuutiksi. Toista tämä vielä kaksi kertaa. (Lähde mtv3 Koko Suomi leipoo)

Kaulitse taikina n. 1cm paksuiseksi ja rullaa sitten pötköksi. Leikkaa rullasta n. 3 cm paksuisia kiekkoja ja aseta ne makuulleen leivinpaperille. Kohota leivonnaisia n. 10 minuuttia liinalla peitettynä. Vatkaa pinnalle tulevan kananmunan rakenne rikki ja lisää vesi. Voitele kiekot seoksella ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä. Paista 210 asteessa n. 20 min. Jos uunissa on höyrytoiminto niin pidä sitä alussa n. 5 min. Jäähdytä ennen täyttöä.

TÄYTE: Hienonna persilja ja poro. Sekoita joukkoon tuorejuustot ja creme fraiche sekä piparjuuritahna. Vatkaa kevyesti kuohukerma joukkoon, mutta älä vatkaa liian kovaksi. Maista ja mausta pippureilla ja suolalla tarpeen mukaan. Älä lisää liikaa suolaa, sillä kylmäsavuporo on todella suolaista. Laita massa pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.

Kuullota punasipuleita miedolla lämmöllä öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sokeria ja ripaus suolaa. Nosta lämpöä ja ota sipuleihin hieman väriä. Anna jäähtyä.

TÄYTTÖ: Halkaise brioche puoliksi ja pursota täytettä pohjapuolelle niin, että keskellä jää kolo. Täytä kolo sipulilla. Laita jokaiseen briocheen täytteen päälle n. 5 kpl kapriksia ja aseta viinisuolaheinää muutama lehti päälle. Aseta kansi päälle.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Täytetyt sarvetKoko Suomi leipoo: Sadonkorjuun saaliin suolainen kääräri ja rukiinen mustikka-omenapiirakka, TanjaKoko Suomi leipoo: Mariamin Marjatta-Mummon lankakeräKoko Suomi leipoo: Karin munkkia a´la twist and shoutKoko Suomi leipoo: Alexanderin-kaalipiirakka
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti