Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Crème brûlée -piirakka

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 11.12.2023 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin crème brûlée -piirakka.

Pohja

  • 120 g voita
  • 90 g (1 ½ dl) tomusokeria
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 1 kpl kananmuna
  • 240 g erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa

Täyte

  • 500 ml kuohukermaa
  • 200 ml täysmaitoa
  • 1 ½ kpl vaniljatanko
  • 150 g (n. 1 ¾ dl) sokeria
  • 8 kpl kananmunan keltuaista
  • 40 g maizenaa

Voitelu

  • ½ kpl kananmunan valkuainen

Pinnalle

  • 2 – 3 rkl ruokokidesokeria

Koristeet

  • marenkipursotus
  • tuoreita marjoja ja mintun lehtiä
  • (ja marenkikoristeita)

Sveitsiläinen marenki

  • 150 g kananmunan valkuaista
  • 220 g (n. 2 ½ dl) sokeria
  • n. 1 tl etikkaa
  • (Käytetään punaherukkavaahtoon, koristepursotuksiin ja valinnaisiin marenkikoristeisiin)

Punaherukkavaahto

  • 300 g punaherukkoita, pakaste
  • n. ¾ tl pektiinia
  • 10 g sokeria
  • + sveitsiläinen marenki, vähintään 150 g

Valmistusohje

POHJA: Voitele irtopohjapiirakkavuoka (halkaisija 24 – 25 cm) voilla tai suihkuta vuokaspraylla. Sekoita kaikki raaka-aineet tasaiseksi massaksi. Kaulitse taikina niin, että sen koko on reilusti yli vuoan halkaisijaa ja reunoja. Siirrä taikina piirakkavuokaan ja painele huolellisesti taikina kiinni pohjaan ja reunoille. Laita pohja hetkeksi kylmään. Siisti reunat. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Halutessasi voit tukea reunoja foliolla, varmistaaksesi, että reunat pysyvät paistossa ylhäällä. Paista noin 200 asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia. Poista foliot, jos olet ne paistoon laittanut. Voitele pohja kevyesti valkuaisella ja paista vielä muutama minuutti. Jäähdytä uuni noin 170 asteeseen.

TÄYTE JA PAISTO: Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Halkaise vaniljatangot. Mittaa kattilaan kerma, maito ja lisää vaniljatangot. Kiehauta ja nosta pois liedeltä. Sekoita keltuaiset, sokeri ja maizena käsivispilällä. Ota vaniljatangot pois kermamaidosta (tarvittaessa voit kaapia veitsellä vaniljatangon sisustaa kermamaidon joukkoon) ja kaada keltuaisseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarvittaessa voit siivilöidä seoksen. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Paista uunissa noin 30 – 40 minuuttia. Katso, että pinta ei saa väriä. Voit tarvittaessa laittaa uunipellin piirakan yläpuolelle. Anna piirakan jäähtyä hetki vuoassa. Irrota piirakka varovasti pois vuoasta paistinlastan tai kakkunostiminen avulla. Siirrä kylmään jäähtymään. 

KORISTEET: Valmista sveitsiläinen marenki; Laita kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon. Nosta metallikulho kattilan päälle niin, ettei pohja koske veteen. Kuumenna vettä ja sekoita käsivispilällä valkuais-sokeriseosta. Kuumenna, kunnes seos on 60 - 65 asteista. Nosta kulho varovasti pois kattilan päältä ja siirrä seos varovasti yleiskoneen kulhoon/tai toiseen kulhoon, jos käytät sähkövatkainta. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa etikka.
Siirrä vähintään 150 g marengista erilliseen kulhoon (punaherukkavaahtoon). Laita osa marengista pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla. Halutessasi voi tehdä marenkikoristeita piirakan päälle. Ota muutama lusikallinen marenkia ja levitä se leivinpaperin päälle ohueksi levyksi tai voit tehdä lusikalla/paletilla/pursottamalla koristeita. Halutessasi ripottele pinnalle marjarouhetta. Kuivata marenki uunissa (paloittele/lohko kauniiksi koristeiksi). 

PUNAHERUKKAVAAHTO: Laita punaherukat kattilaan. Lämmitä, kunnes punaherukat ovat sulaneet. Soseuta sauvasekoittimella ja paseeraa siivilän läpi. Laita punaherukkapyre kattilaan, sekoita keskenään sokeri ja pektiini ja lisää joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita punaherukkaseos ja osa sveitsiläisestä marengista keskenään. Laita tarjoilukulhoon. 

VIIMEISTELY: Levitä piirakan päälle ohuesti ruokokidesokeria. Paahda pinta kaasupolttimella. Tee kaunis koristepursotus marengista kakun päälle (Huom. koristepursotus ei saa peittää kokonaan piirakan pintaa vaan suurin osa pitää jäädä näkyviin). Voit paahtaa koristepursotusta kaasupolttimella. Viimeistele tuoreilla marjoilla, mintun lehdillä (ja marenkikoristeilla) 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Hissu-mummun moderni kahvikakku, Janitan reseptiKoko Suomi leipoo: Tarte tatin ja kanelivaahtoKoko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänäKoko Suomi leipoo: Muumimamman Japanin tuliainen
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti