Koko Suomi leipoo: Crème brûlée -piirakka

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_tekninen_tehta25C225A8va25C225A8_nella_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin crème brûlée -piirakka.

Pohja

  • 120 g voita
  • 90 g (1 ½ dl) tomusokeria
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 1 kpl kananmuna
  • 240 g erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa

Täyte

  • 500 ml kuohukermaa
  • 200 ml täysmaitoa
  • 1 ½ kpl vaniljatanko
  • 150 g (n. 1 ¾ dl) sokeria
  • 8 kpl kananmunan keltuaista
  • 40 g maizenaa

Voitelu

  • ½ kpl kananmunan valkuainen

Pinnalle

  • 2 – 3 rkl ruokokidesokeria

Koristeet

  • marenkipursotus
  • tuoreita marjoja ja mintun lehtiä
  • (ja marenkikoristeita)

Sveitsiläinen marenki

  • 150 g kananmunan valkuaista
  • 220 g (n. 2 ½ dl) sokeria
  • n. 1 tl etikkaa
  • (Käytetään punaherukkavaahtoon, koristepursotuksiin ja valinnaisiin marenkikoristeisiin)

Punaherukkavaahto

  • 300 g punaherukkoita, pakaste
  • n. ¾ tl pektiinia
  • 10 g sokeria
  • + sveitsiläinen marenki, vähintään 150 g

Valmistusohje

POHJA: Voitele irtopohjapiirakkavuoka (halkaisija 24 – 25 cm) voilla tai suihkuta vuokaspraylla. Sekoita kaikki raaka-aineet tasaiseksi massaksi. Kaulitse taikina niin, että sen koko on reilusti yli vuoan halkaisijaa ja reunoja. Siirrä taikina piirakkavuokaan ja painele huolellisesti taikina kiinni pohjaan ja reunoille. Laita pohja hetkeksi kylmään. Siisti reunat. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Halutessasi voit tukea reunoja foliolla, varmistaaksesi, että reunat pysyvät paistossa ylhäällä. Paista noin 200 asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia. Poista foliot, jos olet ne paistoon laittanut. Voitele pohja kevyesti valkuaisella ja paista vielä muutama minuutti. Jäähdytä uuni noin 170 asteeseen.

TÄYTE JA PAISTO: Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Halkaise vaniljatangot. Mittaa kattilaan kerma, maito ja lisää vaniljatangot. Kiehauta ja nosta pois liedeltä. Sekoita keltuaiset, sokeri ja maizena käsivispilällä. Ota vaniljatangot pois kermamaidosta (tarvittaessa voit kaapia veitsellä vaniljatangon sisustaa kermamaidon joukkoon) ja kaada keltuaisseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarvittaessa voit siivilöidä seoksen. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Paista uunissa noin 30 – 40 minuuttia. Katso, että pinta ei saa väriä. Voit tarvittaessa laittaa uunipellin piirakan yläpuolelle. Anna piirakan jäähtyä hetki vuoassa. Irrota piirakka varovasti pois vuoasta paistinlastan tai kakkunostiminen avulla. Siirrä kylmään jäähtymään. 

KORISTEET: Valmista sveitsiläinen marenki; Laita kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon. Nosta metallikulho kattilan päälle niin, ettei pohja koske veteen. Kuumenna vettä ja sekoita käsivispilällä valkuais-sokeriseosta. Kuumenna, kunnes seos on 60 - 65 asteista. Nosta kulho varovasti pois kattilan päältä ja siirrä seos varovasti yleiskoneen kulhoon/tai toiseen kulhoon, jos käytät sähkövatkainta. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa etikka.
Siirrä vähintään 150 g marengista erilliseen kulhoon (punaherukkavaahtoon). Laita osa marengista pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla. Halutessasi voi tehdä marenkikoristeita piirakan päälle. Ota muutama lusikallinen marenkia ja levitä se leivinpaperin päälle ohueksi levyksi tai voit tehdä lusikalla/paletilla/pursottamalla koristeita. Halutessasi ripottele pinnalle marjarouhetta. Kuivata marenki uunissa (paloittele/lohko kauniiksi koristeiksi). 

PUNAHERUKKAVAAHTO: Laita punaherukat kattilaan. Lämmitä, kunnes punaherukat ovat sulaneet. Soseuta sauvasekoittimella ja paseeraa siivilän läpi. Laita punaherukkapyre kattilaan, sekoita keskenään sokeri ja pektiini ja lisää joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita punaherukkaseos ja osa sveitsiläisestä marengista keskenään. Laita tarjoilukulhoon. 

VIIMEISTELY: Levitä piirakan päälle ohuesti ruokokidesokeria. Paahda pinta kaasupolttimella. Tee kaunis koristepursotus marengista kakun päälle (Huom. koristepursotus ei saa peittää kokonaan piirakan pintaa vaan suurin osa pitää jäädä näkyviin). Voit paahtaa koristepursotusta kaasupolttimella. Viimeistele tuoreilla marjoilla, mintun lehdillä (ja marenkikoristeilla) 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!