Koko Suomi leipoo: Tarte tatin ja kanelivaahto

koko_suomi_leipoo_s09_eps6_beautyshots_tekninen_tehta25C225A8va25C225A8_harriet_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa tehtiin tarte tatin.

  • Kokonaisvalmistusaika: 1h 30min
  • Annosmäärä: 1

Pohja

  • 100 g voita, kylmä
  • 200 g (n. 3 dl) erikoishienovehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 40 g (½ dl) koivusokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • Ripaus suolaa
  • (kylmää vettä)

Täyte

  • 5–7 kpl (n. 500 g) omenoita, hapan
  • 60 g voita
  • 80 g (1 dl) kookossokeria
  • 30 ml (2 rkl) sitruunan mehua

Kanelivaahto

  • 150 ml kuohukermaa (1)
  • 60 g (¾ dl) kookossokeria
  • 1 kpl keltuainen
  • 3 tl kanelia
  • 30 g voita
  • 150 ml kuohukermaa (2)
  • 150 g ranskankermaa
  • Sitruunanmehua

Valmistusohje

POHJA: Kuutioi voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, koivusokeri ja suola. Nypi sormin tai sekoita yleiskoneessa. Lisää kananmuna ja sekoita taikinaksi. Jos taikinan on liian kiinteää/murumaista, lisää vähän kylmää vettä. Kaulitse taikinaan muutaman kerran ja kääntele kolmeen osaan. Laita taikina kylmään muoviin tai kelmuun käärittynä. 

TÄYTE: Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat neljään osaan. Mittaa kookossokeri ja voi paistinpannulle, keitä siirappimaiseksi. Lisää sitruunan mehu, anna hetki kiehua. Lisää omenat ja paista miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat vähän pehmenneet. 

KOKOAMINEN: Voitele halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoka voilla tai vuokaspraylla, voit laittaa leivinpaperisuikaleen vuoan reunoille. Laita omenat kauniisti vuoan pohjalle ja kaada kinuskiseos (paistinpannulta) päälle, voit jättää osa siirapista ja käyttää penslaukseen paiston jälkeen. Ota taikina kylmästä ja kaulitse se kanneksi omenoiden päälle; kaulitse kansi ja leikkaa siitä pyöreä (noin 1 – 2 cm isompi kuin kakkuvuoan halkaisija). Taikinan paksuus vähän alle puoli senttiä. Laita pyöreä taikinamatto omenoiden päälle. Käännä taikinareunat vuoan sisään sormilla tai nuolijalla. Pistele haarukalla pohjan päälle reikiä. Paista noin 200 - 220 asteisessa uunissa 25 - 30 minuuttia.  Anna hetki vetäytyä kakkuvuoassa ja kumoa tarjoiluvadille.

KANELIVAAHTO: Mittaa kattilaan kuohukerma (1), kaneli, keltuainen ja kookossokeri. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes seos sakenee. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä. Vatkaa kuohukerma (2) vahvaksi vaahdoksi, lisää ranskankerma ja vaahdota vielä hetken aikaa. Lisää keitetty kerma-kaneliseos. Mausta sitruunanmehulla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!