Koko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps10_taidonnäyte_tehtävä_iiris_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden finaalissa leivottiin juhlaan.

Kakkupohjat

  • 9 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 ¾ dl kaakaojauhetta
  • 4 tl ruokasoodaa
  • 9 dl sokeria (erikoishieno)
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ tl vaniljauutetta
  • 3 dl rypsiöljyä
  • 5 dl piimää
  • 5 kpl kananmunia
  • 5 dl kahvia

Täyte 1

    Paahdettu valkosuklaa mousse

    • 250 g valkosuklaata
    • 2 dl kuohukermaa
    • 3 ½ dl flora täyteläinen kuohua
    • 250 g mascarponea
    • 2 kpl liivatelehtiä

    Täyte 2

      Kuningatarmousse

      • 200 g vadelmaa (pakaste)
      • 200 g mustikkaa (pakaste)
      • ½ dl vettä
      • 1 ½ dl hillo-marmeladisokeria
      • 3 ½ dl flora täyteläinen kuohua
      • 250 g mascarponea
      • 4 kpl liivatelehtiä
      • ½ dl tomusokeria (maustamiseen)

      Kuorrute

      • Italialainen marenkivoikreemi
      • 5 kpl valkuaista
      • 3 ¾ dl sokeria (erikoishieno)
      • 450 g voita, suolaton (huoneenlämpöisenä)
      • 0,8 dl vettä
      • 2 tl vaniljasokeria
      • elintarvikevärit; violetti ja viininpunainen

      Koristeet

      • 2 x A4 arkkia vohvelipaperia
      • vettä (vohvelipaperi koristeiden tekoon)
      • 300 g pensasmustikkaa
      • 225 g vadelmaa, tuore

      Härkä-piparjuuri cocktail piiras

        Ruispohja

        • 2 ½ dl + kaulintaan hienoja ruisjauhoja
        • 1 ¼ dl erikoisvehnäjauhoja
        • 1 tl suolaa
        • 1 ½ dl vettä
        • 1 rkl rypsiöljyä

        Täyte

        • 200 g tuorejuustoa
        • 15 g piparjuuritahnaa
        • 1 kpl kananmuna
        • 100 g härän ohut kylmäsavupaisti
        • 1 kpl punasipulia
        • ½ tl suolaa
        • 1 tl valkosipulijauhetta
        • ½ tl mustapippuria, jauhettu

        Voitelu

        • 30 g voita

        Koristelu

        • 30 g ituja (silmusalaatti)
        • 15 kpl (huom! otetaan täytteen määrästä) kylmäsavuhärkä

        Valmistusohje

        KAKKUPOHJAT: Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja sooda. Yhdistä toisessa kulhossa sokeri, suola, vanilja uute, rypsiöljy, piimä ja munat. Lisää jauhoseos siivilän läpi muutamassa erässä kosteiden aineiden joukkoon. Lisää lopuksi kahvi ja sekoita tasaiseksi. Älä vatkaa. Kaada taikinaa kolmeen Ø 15 cm:n kakkuvuokaan ja kolmeen Ø 24 cm:n -vuokaan. Paista 25-30 minuuttia.

        PAAHDETTU VALKOSUKLAAMOUSSE: Aloita paahtamalla valkosuklaa. Pilko valkosuklaa leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa 175 asteessa 5-8 minuuttia. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Laita kuohukerma kattilaan ja lisää paahdettu suklaa. Lämmitä seosta, kunnes valkosuklaa on sulanut sekaan. Siirrä sivuun. Purista liivatelehdistä vesi ja sekoita valkosuklaa seokseen. Vatkaa flora kuohu vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja vatkaa sekaan valkosuklaa seos. Kääntele sekaan kermavaahto.

        KUNINGATARMOUSSE: Aloita valmistamalla kuningatarhillo. Laita kattilaan vadelmat, mustikat ja vesi. Lämmitä seosta, kunnes marjat ovat pehmentyneet. Paseeraa pehmeät marjat siivilän läpi kattilaan ja lisää hillosokeri. Keitä seosta 3-5 minuuttia ja siirrä jäähtymään. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista mascarpone ja vatkaa jäähtynyt hillo sekaan. Lämmitä vettä noin 0.5dl ja purista liivatelehdet sekaan. Sekoita. Lisää liivateseos koko ajan vatkaten mascarponen sekaan. Yhdistä kermavaahto ja mascarpone-hilloseos. Mausta tarvittaessa sokerilla.

        KUORRUTE: Erottele valkuaiset munista ja laita yleiskoneen kulhoon. Valmista sokerisiirappi. Laita kasariin vesi ja sokeri, sekä liesi päälle. Laita myös kasariin digitaalinen lämpömittari. Aloita samalla valkuaisia vatkaamaan. Kunnes sokerisiirappi on saavuttanut 121 asteen lämpötilan, aloita kaatamaan sokerisiirappia valkuaisvaahtoon hiljalleen kulhon reunaa pitkin koko ajan vatkaten. Vatkaa kreemiä niin kauan että sen lämpötila laskee alle 30 asteen. Aloita lisäämään voi pieninä määrinä koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on kuohkeaa, tasaista ja sileää. Värjää kreemi tipalla violettia pastaväriä, jolloin saat siitä valkoista. Laita kreemiä pursotinpussiin jossa iso koripunostylla.

        KAKUN KOKOAMINEN JA KUORRUTTAMINEN: Aseta Ø 24 cm:n kakkupohja 25 cm:n kakku alustalle, sekä Ø 15 cm pohja ohuelle 15 cm:n alustalle. Aseta reunakalvo ympärille. Laita maalarinteippi kiinni kalvoon jolloin se pysyy kiinni. Levitä nyt kummankin pohjan päälle paahdettu valkosuklaa moussea tasaisesti.  Aseta kakkupohjat päälle ja levitä niiden päälle kuningatarmousse. Laita viimeiset pohjat päälle ja kakut kylmään jähmettymään.

        KUORRUTUS: Poista kakuista reunakalvo ja siisti kakun reunapinta palettiveitsellä. Pursota kakkujen pinta kauttaaltaan ja siisti raapalla. Värjää loppu marenkivoikreemi viininpunaisella/ violetilla pastavärillä. Työnnä isomman kakun keskelle tukikepit. Aseta pienempi kakku isomman kakun päälle keskelle. Tee värjätyllä kreemillä kumpaankin kakkuun efektipintaa.

        KORISTELU: Leikkaa vohveli paperista erilaisia kolmion mallisia suikaleita. Laita vettä paistinpannuun ja levy päälle. Kääntele vohvelipaperi spiraalin muotoon. Pidä sormilla kiinni paperin päistä jolloin spiraali pysyy ja aseta vesihöyryn päälle pitäen koko ajan kiinni. Kääntele paperia ja pidä höyryn päällä, kunnes paperi jää haluttuun muotoon.  Aseta vohvelipaperi suikaleet kakkuun. Voit tehdä veitsellä kakkuun viiltoja ja työntää niihin paperin jolloin ne pysyvät hyvin kakussa kiinni.  Toista kunnes kaikki vohvelipaperit on aseteltu kakun päälle ja sivuun. Aseta mustikoita ja vadelmia kakkujen päälle kiertämään reunaa.

        TÄYTE: Valmista täyte ensin. Sekoita tuorejuusto ja piparjuuritahna yhteen. Lisää kananmuna. Ota kylmäsavu härästä 15 siivua sivuun koristelua varten ja leikkaa loput ohueksi siivuksi. Lisää tuorejuustotäytteen joukkoon. Pilko punasipuli aivan pieneksi kuutioksi. Lisää täytteen joukkoon. Mausta suolalla, valkosipulijauheella ja pippurilla.

        RUISPOHJA: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 2 mm:n paksuiseksi levyksi. Paina taikinasta 30 kpl Ø 6 cm:n kokoisella muotilla ympyröitä. Lusikoi täytettä noin 2 tl taikinan keskelle jättäen kääntövaraa noin 1 cm. Käännä taikinan reuna täytteen päälle ja rypyrä reuna etusormen ja peukalon välissä. Aseta piiraat leivinpaperin päälle pellille ja paista 10-12 minuuttia uunin keskitasolla.

        VIIMEISTELY: Sulata voi kasarissa. Sivele voisulaa pullasudilla piiraiden reunoihin. Aseta puolikas siivu kylmäsavuhärkää piiraan päälle, sekä ituja. Laita piirakat tarjoiluvadille.

        Parhaat ruokaohjelmat

        • masterchef2 (002)
          MasterChef Suomi

          MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

        Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja