VALMISTUSOHJE: Valmista vaalea taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy, siirappi ja suola. Alusta taikinaan vähitellen jauhot ja lisää alustamisen loppuvaiheessa juustoraaste. Vaivaa taikinaa pöydällä, kunnes siinä on kunnon sitko. Kohota tuorekelmun alla peitettynä noin 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa leivän täyte. Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi ja lisää siihen murustettu salaattijuusto, limen mehu sekä suola ja pippuri. Hienonna oreganoa, persiljaa ja basilikaa (2 rkl) mukaan.
Valmista ruistaikina. Sekoita öljy, maito, jogurtti, suola ja leseet. Lisää ruisjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa kulhosta. Laita taikina odottamaan kelmun alle.
Ota vaaleasta taikinasta noin 1/3 ja kaulitse siitä jauhotetulla pöydällä ohut levy (noin 5 mm). Ota levystä muotin/lasin avulla halkaisijaltaan noin 10 cm olevia ympyröitä (13-15 kpl). Voitele ympyrät yrttitäytteellä. Leikkaa ympyröihin taikinapyörällä neljä viiltoa niin, että sektorit jäävät kiinni keskustasta. Lisää jokaiselle sektorille kokonainen basilikan lehti. Nosta keskustaan nokare yrttitäytettä ja kierrä sen jälkeen ”terälehdet” yksi kerrallaan yrttitäytteen päälle, jolloin taikinasta muodostuu ruusu. Nosta taikinaruusut voidellun rengasvuoan sisälle, jätä ruusujen väliin hiukan kohoamistilaa. Kohota kelmun alla noin 20 minuuttia. Säädä uuni lämpenemään 250 asteeseen. Voitele kohonnut ruusuleipä kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Kun nostat leivän uuniin, laske lämpö heti 200 asteeseen ja paista 25 – 30 minuuttia.
Tee lopusta vaaleasta taikinasta kori. Peitä kulhon/ kakkuvuoan ulkopohja foliolla ja voitele folio voilla. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja leikkaa siitä pitkän sivun suuntaisesti suikaleita. Laita suikaleita vuoan päälle ristikkäin (noin 6-8 suikaletta), painele keskikohta yhtä matalaksi kuin suikaleet. Rupea punomaan taikinasuikaleita vaakasuuntaisesti ristikkäin asetettujen suikaleiden lomaan. Nipistä mahdolliset saumakohdat hyvin yhteen. Koria ei kohoteta, voitele se heti vedellä ja ripottele pintaan reilusti sormisuolaa. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Tee korille reunus ja kahva.
Reunusta varten ota taikinasta kolme nokaretta ja pyörittele ne noin pikkurillin paksuisiksi tangoiksi. Letitä tangot ja asettele letti ympyrän muotoon pellille (piirrä leivinpaperiin malli sillä vuoalla, jonka päälle teit korin). Voitele vedellä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja paista heti 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kahvaa varten pyörittele taikinasta kaksi yhtä pitkää, ohutta (n. 3-4mm paksua) säiettä. Taita säikeet keskeltä kahtia (niin, että säikeen vapaat päät osoittavat sinua) ja aseta toinen säie ensimmäisen sisäpuolelle. Tee letitys seuraavien vaiheiden mukaan: