Koko Suomi leipoo: Intialaiset kasvissamosat

Koko Suomi leipoo: Intialaiset kasvissamosat
Sonja Lahtinen

Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmenessä jaksossa teemana on aasialaiset maut.

Taikina

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 rkl rypsiöljyä
  • 0,75 dl vettä
  • 0,5 dl vettä taikinan muotoiluun
  • 10 dl öljyä uppopaistamiseen

Täyte

  • 3 yleisperunaa
  • 0,75 dl öljyä
  • 2 isoa sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1rkl raastettua inkivääriä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1,5 tl kurkumaa
  • 1,5 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua kardemummaa
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1rkl garam masala -maustetta
  • 1 tl kuivattua korianteria
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl pakasteherneitä
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Korianterijogurttiraita

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
  • 2 tl puristettua limenmehua
  • 0,5 tl limen kuoriraastetta
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa

Valmistusohje

TAIKINA: Sekoita jauhot, suola ja kurkuma keskenään kulhossa. Lisää öljy ja vesi vähän kerrallaan ja sekoita koko ajan toisella kädellä taikinaa. Vaivaa taikinasta kiinteä kiiltävä pallo ja jätä kelmuun käärittynä lepäämään 30 minuutiksi. Valmista sillä aikaa täyte.

TÄYTE: Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi, jonka jälkeen pilko ne pieniksi kuutioiksi. Laita öljy kuumenemaan pannulle ja kuullota sipulit. Lisää hienonnettu valkosipuli ja inkivääri pannulle ja anna paistua hetki. Sekoita keskenään kaikki muut mausteet paitsi suola. Lisää mausteseos pannulle sipulien ja inkiväärien kanssa. Anna paistua pari minuuttia. Lisää pannulle kuutioidut perunat ja paista kunnes peruna saa vähän paistopintaa. Lisää suola, oman maun mukaan 1-2tl. Lisää pakasteherneet ja paista hetki, lopuksi lisää vielä tuore korianteri ja pyöräytä se täytteen sekaan. Nosta pannu liedeltä ja laita se sivuun odottamaan.

Ota taikina kelmusta ja pyöritä siitä paksu tanko. Leikkaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan. Ota yksi kiekko ja laita loput odottamaan kelmun alle. Vaivaa kiekosta pyöreä pallo ja kauli piirakkakaulimella pyöreä ympyrä halkaisijaltaan n. 12 cm. Leikkaa ympyrä puoliksi ja ota toinen puolikas käsittelyyn. Kostuta suora reuna hennosti vedellä ja painele taikina puoliksi ja reunat kiinni toisiinsa niin että taikinalevystä muodostuu kartio. Ota kartio toiseen käteesi ja täytä se perunatäytteellä. Kostuta taikinan yläreunat vedellä ja ala painella reunoja kiinni toisiinsa. Kun pääset puoliväliin tee takapuolelle pieni taitos ja jatka painelua, kunnes täyte on kokonaan taikinan sisässä. Valmis samosa on kolmion muotoinen. Jätä sivuun odottamaan paistamista. Tee näin kaikille taikinakiekoille.

Laita öljy kattilaan ja lämmitä öljy 180 asteiseksi. Tähän tarvitset lämpömittaria. Paista samosat pari kerrallaan kuumassa öljyssä n. 3 minuuttia, puolivälissä käännä toisin päin. Nosta samosat reikäkauhaa apuna käyttäen talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois.

KORIANTERIJOGURTTIRAITA: Sekoita jogurttiraidan aineet yhteen, jätä osa korianterista koristeeksi raidan päälle. Tarjoile samosat yhdessä korianterijogurttiraidan kanssa.

 


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.