Keltainen kalacurry

Ainekset

  • 300 g ruodottomia lohifileitä
  • 200 g tiikerikarapuja pakasteesta (kypsentämättömiä)
  • 1 sitruunaruoho pieneksi silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 cm pätkä inkivääriä pienenä silppuna
  • 2 rkl keltaista thai-currytahnaa (maun mukaan)
  • kourallinen pikkumunakoisoja (myydään aasialaisissa kaupoissa)
  • tai neljäsosa tavallista munakoisoa kuutioina
  • ¼ kurpitsaa tai 1 ½ bataattia isoina kuutioina
  • 2 tlk kookosmaitoa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 puntti korianteria silputtuna pieneksi
  • 4 kaffirlimen lehteä (myydään pakasteena aasialaisissa kaupoissa)
  • 1 lime
  • suolaa
  • (jos haluat ruoasta keiton, lisää kookosmaidon kanssa kattilaan litran verran kalalientä)

Neljälle

  • 400 g turskafileetä
  • 1 verkko sinisimpukoita
  • 2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kalalientä
  • 300 g kuorellisia katkarapuja
  • ½ purjo
  • ½ keltasipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ tl tomaattipyreetä
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl ranskankermaa
  • ½ g sahramia
  • 2 tl persiljaa, hienonnettuna

Valmistusohje

Laita ravut lämpöiseen veteen sulamaan. Leikkaa fileestä nahat pois ja kuutioi. Ripottele lohipalojen päälle suolaa ja purista hieman limeä ja anna marinoitua. Kuumenna tilkka öljyä wokissa tai korkeareunaisessa, laakeassa kasarissa. Paistele siinä inkivääri, valkosipuli, sitruunaruoho sekä currytahna, kunnes ne pehmenevät ja alkavat tuoksua voimakkaasti. Lisää kookosmaito ja kiehauta.

Keitä kurpitsa/bataatti kookosmaidossa kypsäksi, varaa aikaa tähän noin vartti. Kun kurpitsa tai bataatti alkaa pehmetä, mutta vaatii vielä hetken keittämistä, lisää kattilaan pestyt, pienet munakoisot sekä kaffirlimen lehdet. Voit joko repiä limelehdet isoiksi paloiksi tai silputa pienenpieneksi suikaleeksi. Sahalaitaista suikaletta saa käärimällä lehdet tiukaksi rullaksi ja leikkaamalla ohuita suikaleita vinosti rullan poikki. Keitä munakoisoja viitisen minuuttia ja lisää lopuksi lohi, sulaneet tiikeriravut sekä kalakastike ja kiehauta rauhallisesti.

Keitto on valmista, kun harmaat ravut muuttuvat kauttaaltaan vaaleanpunaisiksi. Älä keitä tämän jälkeen tai ravut kypsyvät liikaa ja menevät koostumukseltaan jauhoisiksi. Heitä lopuksi kattilaan korianteri ja purista mehut puolikkaasta limestä. Tarkista maku ja viimeistele se tarvittaessa joko kalakastikkeella, limellä, tai jos kaipaat makeutta, makealla thai-chilikastikkeella. Tarjoile jasmiiniriisin kanssa tai keittona.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!