Keitetty lohi kurkkupeitteellä

Keitetty lohi voidaan tarjoilla niin kuumana kuin kylmänä. Tässä koristelemme kylmän kokonaisena keitetyn lohen kauniin kesäisesti, jolloin se on näyttävä tarjottava vaikkapa noutopöytään.

Kahdeksalle tai kymmenelle

  • 2 kg kokonainen lohi
  • 1 punasipuli
  • ½ sitruuna
  • 2 rkl etikkaa (12%)
  • 4 laakerinlehteä
  • 2 porkkanaa
  • 10 valkopippuria
  • 10 mustapippuria
  • 2 rkl suolaa

Koristeluun

  • 2 nippua retiisiä
  • 1 vihreä kurkku
  • 1 sitruuna
  • tilliä
  • 3 liivatelehteä
  • 3 rkl keitinlientä

Valmistusohje

1. Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Leikkaa sitruuna palasiksi. Kuori ja leikkaa porkkanat lanteiksi. Keitä vettä pitkänomaisessa kalakattilassa. Lisää sipuli, sitruuna, etikka, laakerinlehdet, porkkanalantit, pippurit sekä suola. Keitä pari minuuttia.

2. Perkaa lohi ja poista kidukset. Huuhtele kala huolellisesti. Jos nahka tuntuu kovin limaiselta pyyhi lohi etikalla. Pane lohi liemeen ja anna sen kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Kuori vaahto silloin tällöin. Kokeile lohen kypsyyttä vetämällä selkäevästä: kun se alkaa irrota lihasta, lohi on kypsä. Jos haluat tarjoilla lohen lämpimänä, valmista sen lisäksi perunoita ja kastiketta.

3. Jos tarjoat lohen kylmänä, jäähdytä se liemessään. Kun se on jäähtynyt, nosta liemestä ja vedä nahka irti. Liuota liivatelehdet tilkassa keitinlientä. Penslaa lohi liivateliuoksella. Koristele ohuilla kurkku- ja retiisiviipaleilla kuin suurilla suomuilla ikään. Säilytä kylmässä tarjoiluun asti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.